Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.12.2021 08:40

V centre Prešova vzniklo nové námestie


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.


Po komplexnej rekonštrukcii Jarkovej ulice mesto Prešov úspešne zrealizovalo aj obnovu priľahlého priestoru, ktorý prepája Jarkovú ulicu a OC Novum. Pôvodná komunikácia prešla úpravou konštrukcie vozovky a chodníkov, vrátane odvodnenia, v súlade s požiadavkami a kritériami pre priestor situovaný v mestskej pamiatkovej rezervácii mesta Prešov.

Medzi ulicami Biskupa Gojdiča a Jarkovou tak vzniklo mini námestie s rozlohou približne 600 m² so zjednoteným usporiadaním priestoru a bezbariérovým riešením spevnených plôch, ktoré plynule nadväzujú na chodníkové časti Jarkovej. Povrch zrekonštruovanej komunikácie tvorí porfýrová dlažba a pôvodná štiepaná žulová kocka z Jarkovej ulice. Funkčné plochy sú riešené jednotne s plochami pri OC Novum.

Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým pre pohyb chodcov a cyklistov s možnosťou prístupu záchranných vozidiel, vozidiel údržby a občasného zásobovania. Súčasťou námestíčka sú aj 3 nové lavičky, 3 stojany na bicykle a odpadkové koše. Na verejnom osvetlení pribudla nová otočná kamera, ktorá je súčasťou kamerového systému mesta Prešov.

V novo obnovenom priestore pribudli aj tri nové stromy (hraby obyčajné). Výsadbové jamy sú vybavené zavlažovacím a prevzdušňovacím systémom, ktoré zabezpečia dostatok vlahy a vzduchu pre korene stromov.

Prepojenie ulíc Biskupa Gojdiča a Jarkovej zrealizovala firma UNISTAV, s.r.o. za cenu 168 025,18 eur s DPH.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Nové informačné centrum má podporiť cestovný ruch v regióne
Nové informačné centrum otvorili aktivisti počas uplynulého víkendu v rámci projektu Dukla destination vo Svidníku. Súčasťou projektu je i webový portál www.dukladestination.com, ktorý slúži ako aktívny internetový sprievodca.
viac
04.02.2022
V Novom Meste má vzniknúť nové zariadenie pre seniorov
Bratislavské Nové Mesto bude mať nové centrum sociálnych služieb, ktoré má poskytovať celodennú odbornú starostlivosť. Vzniknúť má v nevyužívanej budove vedľa parku Jama na Tehelnom poli.
viac
03.09.2022
Mesto Prešov ponúka regionálnym trhovníkom voľné stánky na Weberovej ulici
Mesto Prešov vyzýva všetkých trhovníkov, ktorí majú záujem predávať sezónne ovocie a zeleninu, aby sa ohlásili mailom priamo na mestskom úrade. Radnica záujemcom ponúka voľné stánky v centre mesta pri OC Novum spolu s parkovacími kartami.
viac
23.02.2024
V bratislavskej Rači na Dopravnej ulici vzniká nové námestie
V bratislavskej mestskej časti Rača na Dopravnej ulici vzniká nové námestie. Má zlepšiť zázemie pre chodcov, lavičky, koše, stojany na bicykle a aj nové stromy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o tom informoval na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %