Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2016 03:13

V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment


Snímka zdroj: (mhm).


V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.


Podujatie sa realizuje s podporou Európskej komisie pod záštitou UNESCO, SK PRES a Ministerstva životného prostredia SR. Manažment vody patrí medzi hlavné priority nášho predsedníctva v Rade EÚ.

Konferencia Mestá a voda v Bratislave ako hlavnom meste predsedajúceho štátu v Rade EÚ je pokračovaním konferencie v holandskom hlavnom meste vody – meste Leeuwarden, ktorá sa konala vo februári tohto roka v čase holandského predsedníctva a bude na ňu tematicky nadväzovať.

Konferencia, rozdelená do troch tematických blokov (Mestá a bezpečné zásobovanie vodou, Mestá a rieka, Mestá a udržateľný vodný manažment), sa venuje udržateľnému vodnému manažmentu v mestách, urbanistickým vzťahom miest k vodným tokom a plochám a výzvam, ktorým čelia mestá v spojitosti s vodou ‒ jej nedostatku, nevhodnej kvalite či prebytkom v podobe povodní. „Mestá dnes preberajú zodpovednosť za život väčšiny obyvateľov. Voda je popri problematike adaptácie mesta na zmenu klímy a dôslednej energetickej politike neoddeliteľnou súčasťou kvalitného a zdravého života. Príležitosti a riziká spojené s vodou majú vplyv na hospodársky rozvoj a prosperitu európskych miest v budúcnosti,“ vyjadrila sa k problematike vody v mestách Ingrid Konrad, hlavná architektka Bratislavy a zároveň odborný garant konferencie.

Bratislavské podujatie sa zameriava najmä na konkrétne problémy a „best practice“, t. j. uplatňovanie najlepších možných riešení miestnych politík v oblasti manažmentu vody a je určená starostom, primátorom a predstaviteľom európskych miest, ako aj širšej zahraničnej i slovenskej odbornej verejnosti. Starostovia a primátori európskych miest, zástupcovia vodárenských organizácií a výskumných inštitúcií pôsobiacich v oblasti inovácií a vodného hospodárstva spolupracujú pri formulácii základov novej politickej agendy „Urban Water Agenda“ ‒ Agendy 2030, ktorá podporuje udržateľný manažment vody v mestách a ktorú predstaví Európska komisia v jednom z úvodných vystúpení konferencie.

Cieľom Agendy 2030 prijatej v septembri 2015 na samite OSN v New Yorku je obrátiť neudržateľné smerovanie planéty smerom k udržateľnému životnému prostrediu, najmä čo sa týka premietnutia jej zásad do mestských politík.

„S vodou je to ako so zdravím ‒ kým ich máme, považujeme ich za samozrejmosť. Ich hodnotu si uvedomujeme, až keď nám chýbajú. Mesto sa snaží robiť maximum preto, aby Bratislavčanom voda nikdy nechýbala a aby si ju vážili, lebo nie je samozrejmosťou,“ konštatovala viceprimátorka Ľudmila Farkašovská. Z tohto dôvodu bude samotnej konferencii Mestá a voda predchádzať vedecká konferencia slovenských odborníkov z oblasti vodného hospodárstva a manažmentu, ktorá sa bude konať v pondelok 24. októbra.

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal v kontexte prepojenia implementácie Agendy 2030 s agendou predsedníckeho TRIA (Holandsko – Slovensko – Malta) v oblasti vôd vytvoril priestor pre akademickú a vedeckú sféru. Odborníci budú diskutovať na témy strategického hospodárenia s vodou v súvislosti s adaptáciu na klimatické zmeny a rozoberať otázky týkajúce sa trvalo udržateľných politík miest v oblasti vodného manažmentu. Výstupom z vedeckej konferencie bude posolstvo primátora, ktoré zaznie na utorkovej konferencii Mestá a voda 25. októbra 2016.

Na margo toho primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol: „Tento polrok, kedy Slovensko predsedá Rade EÚ, v sebe nesie veľa výziev. Jednou z nich je aj udržateľný rozvoj miest. Ako primátor hlavného mesta predsedajúcej krajiny si uvedomujem zodpovednosť za kvalitu zdravého života obyvateľov v našom meste. S tým súvisí aj podpora projektov zameraných na ochranu vôd v spojitosti s  vodným manažmentom, ku ktorému verím, že prispejú svojimi skúsenosťami odborníci na vodu, ktorí sa tu zídu.“ Podľa neho tak bude reálnejšie s ich pomocou nájsť spôsoby trvalo udržateľného využívania vody či podnikania bezodkladných opatrení v boji proti klimatickým zmenám a ich negatívnym dôsledkom v mestskom prostredí.

Súčasťou konferencie Mestá a voda je aj bohatý sprievodný program pre verejnosť na posilnenie účinku významu ekologickej udržateľnosti kolobehu vody v meste, ktorý bol pripravený v spolupráci s rezortnými organizáciami Ministerstva životného prostredia SR a Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou a.s.

Verejnosť sa môže tešiť na výstavu fotografií vodárenských nádrží Slovenska na Nádvorí sv. Juraja v Primaciálnom paláci, expozíciu mobilného protipovodňového hradenia, exkurzie do kalibračného laboratória Výskumného ústavu vodného hospodárstva (program určený pre študentov vysokých škôl), ako aj návštevu Vodárenského múzea BVS vrátane Vodárenskej záhrady, pričom múzeum organizuje aj exkurzie na ostrov Sihoť.

V prípade záujmu treba potvrdiť účasť na konferencii Mestá a voda registráciou na webovej stránke goo.gl/1YcL6Y alebo na stránke www.bratislava.sk kliknutím na odkaz o konferencii, kde sa súčasne nachádzajú aj informácie o programe konferencie a o sprievodných podujatiach.

V prípade záujmu o konkrétnejšie informácie o konferencii treba písať na adresu: citiesandwater@bratislava.sk.

 

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
24.11.2016
Smolenický zámok bude hostiť konferenciu Nová Európa 2016
Smolenický zámok sa 29. novembra stane dejiskom medzinárodnej konferencie Nová Európa 2016, na ktorej sa zúčastní stovka hostí zo stredoeurópskeho regiónu.
viac
21.06.2019
Medzinárodná konferencia - Ochrana vodných zdrojov 2O19
Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019
viac
25.09.2020
Inšpirácie: Ako mestá vytvárajú udržateľnú mestskú mobilitu
Európska strešná asociácia obcí a regiónov v Európe (CEMR) v spolupráci s európskou asociáciou miest (EUROCITIES) spracovala štúdiu o úspešných plánoch mobility v európskych mestách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %