Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.06.2021 10:05

V Beluši sa vďaka úspešnému projektu vybudujú dva cykloprístrešky


Umiestnenie príprešku


Rozvoj cyklistickej dopravy a tvorba miestnych cyklotrás patrí k prioritám obce na najbližšie obdobie. Beluša ako známa cyklistická obec a momentálne aj účastník kampane Do práce na bicykli 2021 s 12 registrovanými tímami je preto aktívna vo zvýšení bezpečnosti a komfortu nielen „svojich“ cyklistov.


Ešte v roku 2020 sa obec zapojila do eurovýzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorej cieľom je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy).

Predmetom projektu s názvom "Doplnková cyklistická infraštruktúra v obci Beluša" je stavba 2 prístreškov pre bicykle na území obce Beluša v centre obce s väzbou na kľúčovú občiansku vybavenosť a v rámci existujúcej bytovej výstavby. Obec Beluša bola po vyhodnotení žiadosti úspešná, pričom celkové finančné náklady na realizáciu predstavujú sumu 96 072,55 € a obec prispieva vo výške 5%, t. j. 4 803 eur.

V Beluši sa z poskytnutého príspevku vybudujú dva uzamykateľné prístrešky, každý pre 32 bicyklov - jeden v blízkosti autobusovej zastávky  Beluša-stred a druhý v rámci vnútrobloku pri bytovom dome Ľudovíta Štúra č. 16. Okrem uzamykateľných prístreškov budú v centre obce k dispozícii aj 3 voľne dostupné stojany pre bicykle umožňujúce obojstranné parkovanie bicyklov a 1 servisný stojan pre bicykle. Celková navrhovaná kapacita parkovacích miest pre bicykle v rámci prístreškov i stojanov je pre 70 bicyklov.

Predpokladaná doba realizácie je v druhej polovici tohto roka. „Nakoľko sú navrhované cykloprístrešky i stojany v lokalitách v  blízkosti autobusovej, či železničnej zastávky, kde v súčasnosti takéto priestranstvá nie sú, veríme, že budú naplno využívané k spokojnosti občanov. Veľmi nás teší, že obec Beluša bola pri podaní žiadosti úspešná, nakoľko sa zvýši komfort pre cyklistov a realizácia sa predpokladá po dobu štyroch mesiacov, od septembra 2021. V riešení zostáva vybudovanie cyklistickej infraštruktúry v tesnej blízkosti samotnej železničnej zastávky Beluša. Momentálne prebiehajú rokovania s vlastníkom pozemkov Železnicami Slovenskej republiky,“ vysvetľuje Mgr. Patrik Štrbák, prednosta OcÚ Beluša.

Autor: (ts- Mgr. Jana Huliačková, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2021
Samosprávy sa už môžu registrovať do 8. ročníka kampane Do práce na bicykli
Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravuje ôsmy ročník celonárodnej kampane Do práce na bicykli 2021. Tento rok sa presunie z tradičného mesiaca máj na jún z dôvodu stálejšieho počasia. Registrácia samospráv sa spúšťa presne 1. apríla, registrovať sa budú môcť až do 21. mája 2021.
viac
28.05.2021
Od 1. júna štartuje fotografická súťaž Do práce na bicykli
Fotografická súťaž je súčasťou celonárodnej kampane Do práce na bicykli. Organizátori sa aj v roku 2021 rozhodli, že súťažná časť kampane sa uskutoční od 1. do 30. júna.
viac
29.05.2021
Slávnostné otvorenie kampane „Do práce na bicykli“
Obec Beluša Vás pozýva na otvorenie kampane „Do práce na bicykli“.
viac
16.07.2021
Martinčania najazdili na bicykli do práce 132 710 kilometrov
Martinčania najazdili počas júna v rámci súťaže Do práce na bicykli celkovo 132.710 kilometrov. Mestu sa tak podľa hovorkyne Zuzany Kalmanovej podarilo obhájiť prvenstvo z minulých ročníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %