Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.01.2020 08:00

V B. Bystrici by v tomto roku malo pribudnúť 160 polopodzemných kontajnerov


Ilustračná snímka: (int).


Zber vianočných stromčekov od nádob na zber komunálneho odpadu sa v Banskej Bystrici začal už 6. januára a až do 9. februára sa budú zbierať raz týždenne. Od 10. februára priebežne podľa potreby.


Keďže ide o biologicky rozložiteľný odpad, je potrebné zo stromčeka odstrániť všetky umelé ozdoby či obaly z cukríkov. Informoval o tom banskobystrický magistrát.       

V tejto súvislosti zároveň pripomenul, že zber odpadu a dočisťovanie stojísk je v meste pod Urpínom už dlhodobo najdiskutovanejšou témou. Osádky zberových vozidiel sa často stretávajú s problémami, pre ktoré si nemôžu plnohodnotne robiť svoju prácu. Jednou z prekážok je parkovanie motorových vozidiel pred stojiskami, ktoré znemožňujú prístup k nádobám. V niektorých lokalitách na to vodičov upozornia osadené tabule s textom: "Vodiči pozor! Parkujte tak, aby bol umožnený zber komunálneho odpadu."       

Magistrát zdôrazňuje, že parkovanie pred nádobami, čo obmedzuje vývoz komunálneho odpadu, je podľa príslušného všeobecne záväzného nariadenia zakázané. Najväčšie problémy sú najmä na sídliskách Sásová, Fončorda a Radvaň. Ak tabule nesplnia svoj význam, pristúpi k radikálnejším opatreniam.       

Mesto pod Urpínom vlani po 28 rokoch zmenilo dodávateľa tejto služby, ktorou je v súčasnosti spoločnosť Marius Pedersen. V uliciach sa postupne objavili nové kontajnery na zber rozličného odpadu, mesto má tiež lepšie možnosti kontrolovať jeho zber, keďže vozidlá sú vybavené monitorovacím systémom pohybu – GPS a k dispozícii je tiež špecializované vozidlo na umývanie a dezinfekciu zberových nádob. Zmluvu s firmou podpísalo na desať rokov.       

Podľa primátora Jána Noska v tomto roku sa počíta s osádzaním polopodzemných kontajnerov, ktorých by malo byť 160 kusov, čo predstavuje približne 40 stojísk.      

„Zber odpadov prostredníctvom polopodzemných kontajnerov je jedným z najmodernejších systémov, ktorý prináša mnoho výhod, preto verím, že sa týmto krokom zvýši kvalita života obyvateľov mesta,” dodal primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
03.01.2017
Zber vianočných stromčekov sa v Trenčíne začne na budúci týždeň
Zber vianočných stromčekov sa v Trenčíne začne 10. januára. Mestská rozpočtová organizácia Mestské hospodárstvo a správa lesov ich bude zbierať vždy v utorok až do 14. februára.
viac
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
18.11.2020
Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie
Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %