Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.11.2020 09:45

Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie


Ilustračná snímka.


Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.


Bezplatne sa zbavia nepotrebných spotrebičov, ako sú práčky, chladničky, sporáky, mikrovlnky a vysávače, alebo aj radiátorov či ohrievačov. Prvý termín zberu elektroodpadu je plánovaný 12. decembra dopoludnia. Informoval o tom banskobystrický magistrát.     

„Banskobystričania sa môžu pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť celoročne veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Práve tie majú zvyčajne problém zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Objednávku musia vystaviť najneskôr dva dni pred termínom zberu cez zberelektroodpadu.sk. Je potrebné poskytnúť údaje o type a množstve spotrebičov, ktoré sa majú odviezť, a kontaktné údaje. Spotrebiče pracovníci naložia a odvezú na ekologickú recykláciu,” vysvetľuje magistrát.     

„Je dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky,” pripomína Jana Nahálková, manažérka Envidomu s tým, že v meste pod Urpínom zatiaľ plánujú poskytovať službu bezplatného zberu elektroodpadu raz za mesiac.      

Zber televízorov a monitorov nezabezpečujú. Pre ich ekologickú likvidáciu sa odporúča zaniesť ich na zberný dvor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Za 11 rokov vyše 930 tisíc zrecyklovaných chladničiek a mrazničiek!
Elektrospotrebiče sú našimi každodennými pomocníkmi. Pri kúpe nových venujeme pozornosť ich kvalite  a výhodnej cene. Mali by sme však automaticky myslieť aj na to, ako správne naložiť s tými, čo nám už doslúžili.
viac
08.11.2016
Ruky preč od starých chladničiek!
V roku 1930 objavili vedci netoxický a nehorľavý freón, pre ktorý našiel priemysel široké využitie – od výroby riedidiel a čistiacich prostriedkov, či prísad do automobilovej klimatizácie až po výrobu chladničiek, kde sa používal ako chladiaci a izolačný plyn.
viac
26.06.2020
Banská Bystrica sa stala lídrom v zbere a recyklácii elektroodpadu
Obyvatelia Banskej Bystrice už tretí rok úspešne využívajú sieť stacionárnych červeno-bielych kontajnerov určených na zber malého elektroodpadu, batérií a akumulátorov.
viac
10.09.2020
Obyvatelia sa môžu zbaviť starých domácich spotrebičov
Počas celého roka môžu ľudia Prešove bezplatne odovzdať veľké a ťažké spotrebiče najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Prvý odvoz sa uskutoční v sobotu 26. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %