Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.01.2020 05:05

Unikátny park v Lednických Rovniach obec zrevitalizuje pomocou Nórskych fondov


Ilustračná snímka, zdroj: slovakia.travel


Obec Lednické Rovne chce zrekonštruovať unikátny historický park. Využiť na to chce financie Nórskych fondov, obec požiadala o maximálne možnú sumu – milión eur.


Ako informovala Eva Kucejová z Obecného úradu v Lednických Rovniach, z Nórskych fondov by mala byť po dohode s pamiatkovým úradom revitalizovaná zeleň v dolnej lužnej časti parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.       

„Pôjde o nevyhnutné výruby odumretých a prestarnutých drevín, výsadbu nových drevín, obnovu chodníkov a vybudovanie nového roštového chodníka v dolnej lužnej časti parku. Súčasťou žiadosti je aj umiestnenie výtvarno-umeleckých sklárskych diel v dolnej časti parku. Tie by mali byť umiestnené v priestore bývalej jazdeckej lúky a vzniknú v rámci sympózia v septembri tohto roku,“ priblížila Kucejová s tým, že na sympóziu budú tvoriť umelci z celého sveta.       

Ako dodala, po vyrúbaní a odstránení chorých a starých stromov vysadia v dolnej časti parku 120 pôvodných domácich drevín, najmä javory, buky, duby, lipy. Ich výška pri výsadbe bude viac ako dva metre. S revitalizáciou by sa malo začať už v polovici tohto roku, celý projekt je naplánovaný až do roku 2023, kedy vyvrcholí sériou kultúrnych a spoločenských podujatí v samotnom parku.  

„Revitalizácia parku pomocou Nórskych fondov sa netýka rekonštrukcie objektov, ktoré sú súčasťou parku – mauzólea, chrámu bohyne Minervy a kostolnej veže. V rámci budovania a obnovy chodníkov chceme ukladať kabeláž pre osvetlenie a kamerový systém v parku. Investícia vo výške asi 100.000 eur pôjde z obecného rozpočtu,“ doplnila Kucejová.       

Historický park v Lednických Rovniach vytvoril koncom 18. storočia vtedajší majiteľ Lednického panstva gróf Aspremont Linden, ktorý ako milovník cudzokrajných rastlín pestoval vo vtedajšom oranžériu a skleníku viac ako 2000 druhov cudzokrajných rastlín.       

Podľa Márie Ružôňovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne je park v Lednických Rovniach národnou kultúrnou pamiatkou. Je súčasťou 19,5-hektárového areálu, ktorého súčasťou je kaštieľ a park so svojimi architektonickými prvkami – mauzóleom rodiny Schreiberovcov (zakladateľ sklární – pozn. TASR), pozostatkami starého cintorína, chrámom bohyne Minervy, šibenicou, studničkou a inými drobnými architektonickými prvkami.       

„Park v Lednických Rovniach patrí medzi najvýznamnejšie na Slovensku a svojou rozlohou 19,5 hektára sa radí medzi najväčšie na Slovensku a možno aj v Európe. Unikátny je v tom, že si zachoval svoju autenticitu a pôvodnú rozlohu so všetkými prvkami, ktoré tam boli pôvodne vystavané. Z parku sa nikdy neukrajovalo pre výstavbu napríklad rodinných domov či bytoviek, ale zachoval si svoju rozlohu z obdobia, kedy vznikol,“ zdôraznila Ružôňová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
02.11.2018
TSK sa napriek nepriaznivým štatistikám snaží zachovať tradíciu sklárskej školy
Jediná stredná odborná škola (SOŠ) so sklárskym zameraním na Slovensku čelí výraznému úbytku záujmu študentov o štúdium tohto remesla.
viac
07.08.2019
Mesto Trenčín dostane na revitalizáciu parku a na zeleň viac ako 600-tis. eur
Viac ako 600-tis. eur z eurofondov a štátneho rozpočtu dostane mesto Trenčín na revitalizáciu parku Úspech a na zeleň vo vnútrobloku na sídlisku Sihoť. Rozhodlo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program.
viac
25.04.2020
SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku
Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %