Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.02.2021 02:35

Udržateľná mestská mobilita v školiacom a metodickom materiáli


Ilustračná snímka.


ZMOS dáva do pozornosti školiaci a metodický materiál Zásady, postupy a príklady plánovania udržateľnej mestskej mobility, ktorý bol pripravený v rámci projektu rezortu životného prostredia, Slovenskej agentúry životného prostredia, samosprávnych krajov a ďalších partnerov.


Táto príručka vznikla za účelom stručného ozrejmenia základných princípov plánovania udržateľnej mobility na Slovensku vo väzbe na dokumenty, ktoré boli k tejto problematike spracované platformou ELTIS (European Platform on Sustainable Urban Mobility Plans) a odporúčané Európskou komisiou. Má tiež ambíciu odprezenovať niekoľko príkladov dobrej praxe implementovaných opatrení, tzv. quick wins, ktoré prispeli k rozvoju udržateľnej mobility, a sú tak hodné nasledovania aj pre iné mestá.

Mesto predstavuje neustály pohyb, ktorý zvyšuje čoraz väčší dopyt po osobnej, nákladnej a hromadnej doprave. Doprava umožňuje rozvoj ekonomiky a zohráva dôležitú úlohu pri formovaní životného štýlu. Súčasný dopravný model má však aj svoju odvrátenú stránku. Vo významnej miere negatívne ovplyvňuje životné prostredie a ľudské zdravie. V doprave vzniká takmer 30 percent všetkých emisií oxidu uhličitého v EÚ pričom cestná doprava sa na nich podieľa 72 %. Je naše individuálne cestovanie skutočne nevyhnutné?  Je skutočne nevyhnutné budovať  veľké parkoviská v centrách našich miest? Zmeňme svoje návyky a plánujme rozvoj miest v prospech udržateľnej mobility. Prispejeme tak nielen ku skvalitneniu ovzdušia, ale aj k zvyšovaniu kvality nášho života a zdravia.

Príručka bola spracovaná v rámci projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu SR prostredníctvom MŽP SR.

Príručka „Zásady, postupy a príklady plánovania udržateľnej mestskej mobility

Autor: (ewobox.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
09.01.2023
V okolí 42 škôl budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia pre dopravu
V okolí 42 škôl v rámci celého Slovenska budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia spôsobenú dopravou. Školy boli vybrané v rámci prvej výzvy projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %