Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.01.2023 12:35

V okolí 42 škôl budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia pre dopravu


Ilustračná snímka.


V okolí 42 škôl v rámci celého Slovenska budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia spôsobenú dopravou. Školy boli vybrané v rámci prvej výzvy projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair).


Tá sa zameriava na mesačné informatívne meranie oxidu dusičitého v okolí mestských či obecných škôl. Projekt implementuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

"Cieľom kampane je zapojiť žiakov prostredníctvom občianskej vedy a umožniť im pochopiť rôzne súvislosti medzi dopravou a kvalitou ovzdušia," približuje oddelenie komunikácie envirorezortu.

Informatívne meranie oxidu dusičitého bude prebiehať na dvoch miestach pri každej škole v období od 9. januára do 6. februára, a to prostredníctvom certifikovaných, pasívno-difúznych vzorkovačov. Tie budú analyzované v odbornom laboratóriu v Holandsku. Na samotnom výskume sa však budú podieľať aj samotní žiaci, ktorí budú pracovať v tíme.

Žiaci tak získajú praktické skúsenosti s prácou s mapou, spoznajú prácu výskumníka, budú zodpovední za presné zaznamenanie výsledkov a zapoja sa aj do inovatívnych úloh. Taktiež sa dozvedia, ako vplýva doprava na stav ovzdušia v bezprostrednej blízkosti školy. Cieľom výzvy je totiž okrem iného prepojiť zvýšený výskyt oxidu dusičitého pri školách s fenoménom "rodičovské taxi", či so státím automobilov na voľnobeh.

Projekt sa zároveň zameriava na podporu opatrení týkajúcich sa kvality ovzdušia, na osvetu i minimalizáciu negatívnych vplyvov dopravy na zdravie. "Zhmotnenie neviditeľného znečistenia ovzdušia do konkrétnych číselných hodnôt a prezentácia výsledkov pred zástupcami samospráv pomôže urýchliť zavedenie nevyhnutných opatrení, zameraných na zvýšenie bezpečnosti detí," približuje ministerstvo. Zdôrazňuje tiež dôležitosť postupného obmedzovanie individuálnej automobilovej dopravy v okolí škôl a školských zariadení, a to najmä v čase rannej a poobedňajšej špičky.

Projekt má trvať osem rokov (2020 – 2027). Vlani v novembri vyhlásil prvú výzvu pre základné školy a osemročné gymnáziá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
11.02.2021
Udržateľná mestská mobilita v školiacom a metodickom materiáli
ZMOS dáva do pozornosti školiaci a metodický materiál Zásady, postupy a príklady plánovania udržateľnej mestskej mobility, ktorý bol pripravený v rámci projektu rezortu životného prostredia, Slovenskej agentúry životného prostredia, samosprávnych krajov a ďalších partnerov.
viac
27.01.2023
Ako je znečistené ovzdušie škôl? Na niektorých práve prebiehajú merania
Aká je miera znečistenia ovzdušia v okolí škôl? To sa aktuálne snaží zistiť 42 škôl na Slovensku prostredníctvom Projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
22.02.2023
Na zlepšenie kvality ovzdušia by mohla Jelšava získať 1,5 milióna eur
Mesto Jelšava v okrese Revúca by mohlo získať z Environmentálneho fondu na zlepšenie kvality ovzdušia približne 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %