Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.12.2020 04:15

Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.


Udeje sa tak v rámci dlhoročného integrovaného projektu LIFE. Financovaný je zo zdrojom Európskej únie a realizovaný bude v priebehu nasledujúcich desiatich rokov. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré projekt získalo.

Jedným z cieľov projektu je dobudovanie a zefektívnenie opatrení starostlivosti o jednotlivé územia sústavy NATURA 2000. Prispieť má aj k zlepšeniu prepojenosti území, má posilniť personálne kapacity a zvyšovať environmentálne povedomie, priblížil hovorca envirorezortu Pavol Fejér. „Jedným z výstupov má byť aj analýza dosahov na zmenu klímy na sústavu NATURA 2000, čo sú naše osobitne chránené územia. Súčasťou projektu bude realizácia opatrení na revitalizáciu riek, ochranu biotopov rašelinísk, obnovu biotopov trávnatých porastov a mokradí,” povedal.

Na projekte bude MŽP spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva, s neštátnymi subjektmi a neziskovými organizáciami s celoslovenskou pôsobnosťou. Zapojila sa doňho aj Štátna ochrana prírody SR, Svetový fond na ochranu prírody Slovensko, Národné lesnícke centrum, Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie, Slovenský vodohospodársky podnik a Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Spolupracujúcimi inštitúciami sú okrem agrorezortu aj Slovenská agentúra životného prostredia a Technická univerzita vo Zvolene.

„Takto, okrem zlepšenia ochrany území, prinesie projekt LIFE 2020 – 2030 nové modely spolupráce, ktoré prispejú k zlepšeniu starostlivosti o prírodu, aj o sústavu NATURA 2000 na Slovensku,” poznamenal Fejér. Dodal, že NATURA 2000 na Slovensku tvorí 41 chránených vtáčích území a 642 území európskeho významu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %