Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2021 01:05

Trnavský jarmok má v tomto roku alternatívu v podobe Jarmočného víkendu


Ilustračná snímka, zdroj: Seredsity.sk


Tradičný trnavský jarmok (TTJ) tento rok nahradí z dôvodu pandémie Jarmočný víkend v Trnave. Radnica pôvodne ohlásila od 10. do 12. septembra iba stánky ľudových remesiel. Keďže sa Trnava aktuálne nachádza v rámci covid automatu v zelenej farbe, pridali neskôr aj kolotoče.


Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej budú nakoniec otvorené aj stánky s občerstvením, hoci nie v réžii mesta. Kultúrny program na hlavnom námestí v tomto roku bude chýbať, v Dome hudby je pripravené podujatie Jarmočné čriepky a v Parku Antona Bernoláka obľúbený Stredovek pod hradbami.       

Program odštartuje v piatok (10.9.) Rozlúčka s letom v mestskom amfiteátri, predstaví sa trnavská skupina Hudba z Marsu a spevák Richard Müller. Stredovek pod hradbami s dlhoročnou tradíciou prináša novinku - živú simuláciu stredovekého mestečka. „Vyskúšať si bude možné život remeselníka, alebo aké je to byť kočovným obchodníkom s karavánou. Možno niektorých, naopak, zláka dobrodružstvo a nechajú sa naverbovať do mestskej posádky, ktorá sa stará o poriadok v uliciach," uviedol Matej Juran z Mestského kultúrneho strediska Trnava.       

Fungovať bude i GPS hra Mocný opasok, počas víkendu so špeciálnymi interaktívnymi živými výstupmi hercov pri jednotlivých stanovištiach. Podujatie je vhodné pre celú rodinu a ponúka vyriešiť záhadu a nájsť kľúč od dolnej brány trnavských hradieb.       

Na Jarmočných čriepkoch, ktoré organizuje Trnavské osvetové stredisko, budú ponúkať aj ľudovoumelecké výrobky a počas dvoch večerov sa predstavia Funny Fellows, Bystrík Banda, Vanessa Šarközi & Miloš Biháry Gypsy Jazz Project a ďalší.       

„Zároveň si v piatok a v sobotu budú môcť všetci jarmočníci užiť pohľad na Trnavu z mestskej veže v predĺženom čase od 10.00 do 19.00 hodiny," doplnil Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.       

„Tohtoročný alternatívny program si nebude vyžadovať špeciálny dopravný režim, ako bývalo zvykom počas TTJ. Všetky komunikácie budú prejazdné a obyvatelia centra budú mať umožnený vjazd k svojim bytovkám,“ uviedla Majtánová. Výnimkou je Dolnopotočná ulica, ktorá bude až do 13. septembra uzavretá, prejazdná bude iba pre zásobovanie a záchranné zložky. „Obchádzková trasa povedie po Paulínskej ulici, na ktorej bude dočasne umožnená obojstranná premávka a bude pozastavená možnosť parkovania vozidiel,“ doplnila hovorkyňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Trnavský rínek ponúkne pestrú paletu slovenských výrobkov
Po krásnom horúcom lete sa môžeme tešiť na farebný jesenný Trnavský rínek. Uskutoční sa v sobotu 14. októbra od 9. do 17. hodiny v najkrajšej časti Trnavy – na Kapitulskej ulici a Námestí sv. Mikuláša.
viac
25.10.2021
V Trnavskom kraji podali v sobotu viac ako 1700 dávok vakcín
V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) otvorili v sobotu (23. 10.) dve veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC), v Dunajskej Strede a v Trnave, a podali v nich viac ako 1700 dávok vakcín.
viac
20.08.2022
Záhorie cez víkend ponúka senobranie, festivaly, ale aj motoristické preteky
Záhorie ponúka cez víkend (20. - 21. 8.) rozmanitý program. Od senobrania v Senici cez tradičný Brezovský jarmok či festivaly vína a hudby v Skalici až po preteky motocyklov spojené s pivným festivalom v Holíči.
viac
27.08.2022
Trnava: Pod hradbami na Hlbokej ulici postavia stredoveký katapult
Trnava dostane od septembrového jarmočného víkendu novú turistickú atrakciu – za hradbami na Hlbokej ulici postavia osem metrov dlhú a päť metrov širokú repliku stredovekého obliehacieho zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %