Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.08.2022 03:00

Trnava: Pod hradbami na Hlbokej ulici postavia stredoveký katapult


Ilustračná snímka, zdroj:Dotyk


Trnava dostane od septembrového jarmočného víkendu novú turistickú atrakciu – za hradbami na Hlbokej ulici postavia osem metrov dlhú a päť metrov širokú repliku stredovekého obliehacieho zariadenia.


Projekt realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism, grantovými prostriedkami vo výške 45.000 eur ho podporil Trnavský samosprávny kraj. Informoval o tom zastupujúci riaditeľ OOCR Alexander Prostinák.       

"Týmto projektom chceme zviditeľniť hradby mesta Trnavy, ktoré patria medzi najzachovalejší fortifikačný systém v Európe. Sme vo fáze prípravy a následnej inštalácie zariadenia nazývaného trebuchet, ktorý v stredoveku slúžil ako vrhač kameňov a využíval protizávažie. Predlohou na tvorbu bol zákres tohto druhu katapultu z knihy Bellifortis, zostavenej Konrádom Kyeserom von Eichstadt približne v roku 1405," uviedol Prostinák.       

Na základe remeselno-historického výskumu bol najskôr zhotovený nákres trebuchetu, zariadenie zhotovuje trnavská Agentúra Hector, ktorá tiež spolupracuje s mestom na historických podujatiach, akým je napríklad Stredovek pod hradbami. "Z ohľadu na bezpečnosť zariadenie nebude plne funkčné, avšak našou snahou je, aby bolo dobovo čo najvernejšie. Inštalovať ho v centre Trnavy začneme už začiatkom septembra," dodal.        

Katapult bude umiestnený na zelenej ploche na Hlbokej ulici v blízkosti severovýchodnej veže mestských hradieb. Jeho slávnostné odhalenie bude v sobotu 10. septembra o 15.30 h.       

Trebuchet je druh obliehacieho stroja alebo aj vrhač kameňov. Býval schopný rozbiť hradné múry a vrhať strely dostatočne vysoko a ďaleko. Prakom sa dali vrhať strely značnej veľkosti, občas sa ako strely používali mŕtve kone či kravy, alebo dokonca mŕtvoly, ktoré sa strieľali do hradov a miest, aby rozniesli rôzne choroby.      

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Trnavský rínek ponúkne pestrú paletu slovenských výrobkov
Po krásnom horúcom lete sa môžeme tešiť na farebný jesenný Trnavský rínek. Uskutoční sa v sobotu 14. októbra od 9. do 17. hodiny v najkrajšej časti Trnavy – na Kapitulskej ulici a Námestí sv. Mikuláša.
viac
14.07.2021
Živý šach pripomenie veľmajstrovskú šachovú tradíciu kúpeľov
Na storočnú tradíciu šachových turnajov v kúpeľnom meste Piešťany nadviaže v sobotu (17. 7.) Živý šach veľmajstrov. Pre milovníkov kráľovskej hry sa uskutočnia dva súboje – popoludní pred kinom Fontána pre širokú verejnosť a podvečer v jednom z kúpeľných hotelov.
viac
10.09.2021
Trnavský jarmok má v tomto roku alternatívu v podobe Jarmočného víkendu
Tradičný trnavský jarmok (TTJ) tento rok nahradí z dôvodu pandémie Jarmočný víkend v Trnave. Radnica pôvodne ohlásila od 10. do 12. septembra iba stánky ľudových remesiel. Keďže sa Trnava aktuálne nachádza v rámci covid automatu v zelenej farbe, pridali neskôr aj kolotoče.
viac
12.08.2022
Záhorie cez víkend ponúka hody, slávnosti aj festivaly jedla a pitia
Záhorie ponúka cez víkend (13. - 14. 8.) rozmanitý program. Od hodov v stupavskej časti Mást cez obecné slávnosti v Rohožníku až po ochutnávku gastronomických špecialít v Skalici či pivný festival na Gazárke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %