Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.08.2022 04:25

Trnavská brána bude milovníkom folklóru otvorená od piatka do nedele


Ilustračná snímka, zdroj: trnava.sk


Program Otvárajte sa, trnafské brány odštartuje dnes - v piatok večer - 21. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Do nedele (21. 8.) prinesie stretnutia so slovenským folklórom v rôznych jeho podobách.


Mesto Trnava ako organizátor podujatia pripravilo vystúpenia folkloristov z viacerých kútov Slovenska. Informovala za organizátorov Mestského kultúrneho strediska Terézia Krupčíková.       

Na večerné podujatia v mestskom amfiteátri počas celého piatka pozýva trh ľudovoumeleckých výrobkov na pešej zóne a od 15.00 h krátke úvodné vystúpenia všetkých zúčastnených súborov. Na pódiu letného kina potom od 19.00 h vystúpia najskôr domáce súbory Trnavček, Drienka, Trnafčan a Trnafská cimbalovka, potom s programom Miesto na Zemi – obrazy z Dolnej zeme Mladosť z Banskej Bystrice.       

Aj v sobotu (20. 8.) sa podujatia v popoludňajších hodinách uskutočnia na Hlavnej ulici a povedie tadiaľ i krojovaný sprievod. "Na večer sme pripravili program Došol k nám host... a né jeden, kde diváci uvidia súbory z Maďarska, Poľska a Česka a po nich spoločný program súborov Gymnik a Kopaničiar," uviedla Krupčíková.       

V nedeľu bude program v amfiteátri pokračovať od 17.00 h vystúpením Spevulí ze Skalice a hudby Kamarádzi ze Záhorá. Súbežne sa od 13.00 h v kultúrnom centre Nádvorie uskutoční Festival výšivky a čipky. "Predstavia sa tri desiatky remeselníkov zo Slovenska i Česka, pripravené sú workshopy a prednášky," doplnila Krupčíková.       

Festival Trnavská brána dopĺňa nová expozícia Etnografia – materiálna kultúra trnavského vidieka v Západoslovenskom múzeu v susedstve amfiteátra a v Oskar Čepan Gallery na Nádvorí je výstava Čipka Oľgy Lichnerovej. V západnom krídle historickej radnice je výstava fotografií predchádzajúcich ročníkov podujatia.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2022
Trnavská brána privíta folkloristov zo Slovenska i zahraničia
Medzinárodný folklórny festival Trnavská brána ponúkne od 19. do 21. augusta program na viacerých miestach v Trnave. Informovalo o tom mesto.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
17.08.2023
V piatok sa začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána
Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatka do nedele (18. - 20. 8.) v Trnave. Informovala o tom Alexandra Galambová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %