Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.08.2023 02:25

V piatok sa začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána


Ilustračná snímka.


Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatka do nedele (18. - 20. 8.) v Trnave. Informovala o tom Alexandra Galambová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.


Prvá časť folklórneho programu sa uskutoční v piatok a sobotu od 10.00 h na Hlavnej ulici. Slávnostné otvorenie festivalu bude v piatok o 19.00 h v mestskom amfiteátri v Trnave, kde vystúpia domáce súbory detský folklórny súbor Drienka, Trnavček a univerzitný folklórny súbor Trnafčan. Vrcholom večera bude vystúpenie s názvom kRok za kRokem v podaní Vojenského umeleckého súboru Ondráš z Českej republiky o 21.00 h.

"V sobotu sa začne festivalový deň krojovaným sprievodom mestom o 10.00 h pri Kostole sv. Heleny. Súčasťou programu bude škola tanca, hry, tvorivé dielne a vystúpenia ľudových súborov a skupín z Trnavy a okolia," uviedla za organizátorov Terézia Krupčíková.

Remeselný program nájdu návštevníci aj na Nádvorí čarovných nití a na Dvore tkania a pradenia, ktoré sú novinkou tohtoročného festivalu. V remeselných dvoroch budú prebiehať ukážky, workshopy a prednášky o tvorení čipiek, výšiviek a tkaných odevov. Večerný hudobný program sa uskutoční v mestskom amfiteátri s názvom Ako sa do hory volá, tak sa iskra ozýva.

Súčasťou festivalu bude aj nedeľná svätá omša vo folklórnom šate v Kostole sv. Jakuba, kde vystúpia domáce súbory a český foklórny súbor Jiskra. "Trojdňový program vyvrcholí vystúpením Martina Repáňa a Repáňovskej muziky v nedeľu o 18.00 h v mestskom amfiteátri a bonusom tohtoročnej Trnavskej brány bude pondelkový večer so Sľukom," doplnila Krupčíková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2022
Trnavská brána privíta folkloristov zo Slovenska i zahraničia
Medzinárodný folklórny festival Trnavská brána ponúkne od 19. do 21. augusta program na viacerých miestach v Trnave. Informovalo o tom mesto.
viac
19.08.2022
Trnavská brána bude milovníkom folklóru otvorená od piatka do nedele
Program Otvárajte sa, trnafské brány odštartuje dnes - v piatok večer - 21. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Do nedele (21. 8.) prinesie stretnutia so slovenským folklórom v rôznych jeho podobách.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
25.05.2023
Cez víkend v kúpeľoch otvoria letnú sezónu
Letnú kúpeľnú sezónu v obci Smrdáky v okrese Senica otvoria v nedeľu 28. mája. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %