Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.04.2023 12:35

Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi


Ilustračná snímka: (tasr).


Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.


Zvyky a tradície stavania spolu s miestnymi folkloristami si pripomenú od piatka do nedele (28. - 30. 4.) v Špačinciach, Ružindole, Suchej nad Parnou aj v Dolnej Krupej, Jaslovských Bohuniciach či Voderadoch. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism.

Ako prví chcú postaviť máj v Špačinciach miestni hasiči, v piatok od 17.00 h ich možno vidieť pri kultúrnom dome, kultúrny program má pripravený detský folklórny súbor Špačinčanka. V sobotu sa v Ružindole pri kultúrnom dome podľa starostu Petra Galanského stretnú odvážni a najsilnejší muži z obce, aby v sprievode harmonikára máj postavili. Už druhý rok bude podujatie spojené aj s Detským Rošindolským trhom. Nebude chýbať ani vystúpenie folklórneho súboru Rošindolčané.

V nedeľu sa pripoja k zachovaniu starých obyčajov ďalšie obce, o 15.00 h Dolná Krupá na Námestí L. van Beethovena, o 16.00 h Biely Kostol, kde vystúpia folklórny súbor Bílokostolčané a detský folklórny súbor Bílokostolanček. O 17.00 h v Jaslovských Bohuniciach sa začne podujatie sprievodom spolkov na Námestie sv. Michala, zahrá dychová hudba Dubovanka a vystúpi súbor Blavanka. Voderady sa pripoja o 18.00 h. Starostka obce spolu s deťmi a členmi futbalového klubu ozdobia máj a za sprievodu skupiny Borovienka ho prenesú a postavia aj s hasičmi v centre obce na Zichyho námestí. Zábava bude pokračovať do večerných hodín v Kultúrnej zóne. Na 19.00 h pripravili stavanie mája v Suchej nad Parnou pred kultúrny dom, kde bude sprievodný program v podaní dychovej hudby Suchovanka a Suchovského speváckeho zboru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Veľká noc na Liptove
Sviatky jari sú tu už čoskoro a na Liptove si návštevníci môžu užiť na jednom mieste zimnú atmosféru s lyžovačkou aj tropické teplo.
viac
30.03.2023
Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí
Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.
viac
17.08.2023
V piatok sa začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána
Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatka do nedele (18. - 20. 8.) v Trnave. Informovala o tom Alexandra Galambová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.
viac
21.08.2023
Sprievodné podujatia začínajú Dni mesta, program vyvrcholí cez víkend
Dni mesta Trebišov sa začínajú v pondelok sprievodnými podujatiami v jednotlivých častiach mesta. Mestské slávnosti budú prebiehať celý týždeň a vyvrcholia v sobotu a nedeľu (26. a 27. 8.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %