Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
31.12.2020 03:15

Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať v rozvoji regiónu


Primátor Kežmarku Ján Ferenčák (vľavo) po podpise memoranda. Snímka zdroj: (kezmarok.sk).


Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli o vzájomnej spolupráci.


Informoval o tom Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta Kežmarok s tým, že nová spolupráca by mala zvýšiť kvalitu života občanov podporou kultúrnych, spoločenských a podnikateľských aktivít v podtatranskom regióne.

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák v utorok (29. 12.) podpísal memorandum o spolupráci medzi regionálnymi samosprávami v okresoch Kežmarok a Poprad. Ako uviedol, memorandum je len začiatkom ďalšej spolupráce, na ktorú sa mesto Kežmarok už teraz intenzívne pripravuje tvorbou nových projektov.

Prvé mesiace roku 2021 budú venované obohacovaniu kľúčových projektov pre samosprávy o zoznam ďalších projektov, ktoré sa v rámci rozvoja regiónu budú realizovať. „Podľa predbežných informácií bude daných osem percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na všetky územia udržateľného mestského rozvoja na Slovensku,“ ozrejmil Jozef Durbák z oddelenia strategického rozvojového manažmentu a cestovného ruchu v Poprade. Doplnil, že podľa všetkého bude balík peňazí rozdeľovaný od počtu obyvateľov.

Ako priblížil Miškovič, mesto Kežmarok má v pláne požiadať o podporu siedmich projektov v celkovej hodnote 13 miliónov eur. Medzi kežmarskými kľúčovými projektmi sa nachádza vybudovanie domu kultúry, výstavba regionálnej knižnice, krytá plaváreň, zriadenie zóny remesiel, rekonštrukcia administratívneho centra bývalej polikliniky, rekonštrukcia športovísk a revitalizácia oddychovej zóny Jeruzalemský vrch a Zlatná.

V minulosti regionálne samosprávy spolupracovali pri projektoch, ale memorandum v takomto rozsahu podľa slov Miškoviča prináša nový rozmer spolupráce, ktorá môže zatraktívniť región a podporiť cestovný ruch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2018
Nové samostatné združenie má zrýchliť realizáciu akčného plánu
V medzisviatočnom období sa prvýkrát stretli zakladajúci členovia novozaloženého záujmového združenia právnických osôb - Centrum podpory regionálneho rozvoja okresu Kežmarok.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
30.12.2020
Liptovské mestá a obce podpísali memorandum o príprave stratégie rozvoja
Predstavitelia Ružomberka, Liptovského Mikuláša a okolitých obcí podpísali v utorok Memorandum o príprave Integrovanej územnej Stratégie mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Informoval o tom hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %