Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2023 03:20

V mestách a obciach sa začína s jarným upratovaním


Ilustračná snímka.


Je už akousi klasikou, že po zime majú ľudia chuť zbaviť sa doma prebytočností a urobiť si tak nielen poriadok, ale získať aj viac miesta vo svojich domácnostiach.


Viaceré mestá a obce Slovenska aj tento rok spustili takzvané jarné upratovanie, počas ktorého obyvateľom ponúkajú prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov možnosť zbaviť sa vecí, ktoré už nepotrebujú. Viete, čo patrí do takýchto kontajnerov?

Mestá a obce každoročne pripravujú ľuďom možnosť zbaviť sa objemnejšieho odpadu. Na sídliskách alebo na dobre dostupných miestach v obciach preto môžeme vidieť pristavené veľkoobjemové kontajnery. Obyvatelia tak môžu pohodlne a legálne vyhodiť odpad väčších rozmerov, ktorý im v domácnostiach zaberá miesto. Inak by tento odpad museli odniesť na zberný dvor. “Spomínané pravidelné jarné upratovanie je okrem iného prospešné aj na predchádzanie vzniku nelegálnych skládok niekde na okraji obcí a miest alebo vo voľnej prírode. Stále existujú ľudia, ktorí sa neštítia vyhodiť odpad len tak niekde, kde ich v danú chvíľu nikto nevidí. Práve tieto čistenia sú akousi prevenciou proti vzniku skládok, keďže sa ľudia môžu legálne a pohodlne zbaviť vecí, ktoré nepotrebujú. Navyše je výborné, že niektoré mestá ponúkajú aj možnosť dotriedenia tohto odpadu a vedia mu dať ešte druhú šancu na život,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Trnavské jarné “vypratávačky”

Mesto Trnava v spolupráci so spoločnosťou FCC Trnava aj tento rok pripravili sériu akcií zameraných na odľahčenie domácností, garáží a pivníc od nepotrebného odpadu. Takzvané jarné vypratávačky sa začnú už tento víkend 15. a 16. apríla na Linčianskej a budú postupne pokračovať na ďalších sídliskách až do 7. mája. Pri veľkom upratovaní sa odporúča zvážiť, či sa vec, ktorú sa chystáte vyhodiť, musí naozaj stať odpadom. „Pekné a funkčné veci, ktoré ešte môžu potešiť niekoho ďalšieho, je možné zaniesť do re-use centra Back2Life na Ulici Jána Bottu. Nepotrebné šatstvo, ktoré je čisté a nositeľné, zbierajú v Ekošatníku na Štefánikovej,“ pripomína Zuzana Bodišová, vedúca odboru komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave.

Takéto upratovanie by mohlo byť pre ľudí aj zrkadlom, či naozaj potrebujú také enormné množstvo vecí. “Mnohým v pivniciach či záhradných domčekoch ležia veci, ktoré naozaj použili raz, možno dvakrát. V tomto prípade by možno bolo fajn už pri kúpe zvážiť, či je potrebná, či nestačí napríklad len zapožičanie danej veci. Samozrejme, v ideálnom prípade je fajn pre nás už nepotrebnú, ale stále funkčnú vec skúsiť ponúknuť na nejakom bazári či swapovej akcii pred tým, ako ju vyhodíme,” dopĺňa Kretter.

Dodržiavanie pravidiel kontroluje v Poprade polícia

Poprad je taktiež mestom, kde už o pár dní pristavia obyvateľom veľkoobjemové kontajnery. Ako upozorňuje na svojom webe, pristavené kontajnery sú určené pre občanov mesta, nie pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom o odpadoch. Ľudia tak do kontajnerov môžu vyhodiť drobný stavebný odpad, starý nábytok, okná, dvere a podobne. “Počas jarného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do týchto kontajnerov, ale vedľa nich, nakoľko sú následne drvené a drevná štiepka je zhodnocovaná pri údržbe verejnej zelene,” vysvetľuje mesto.

“Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jarného upratovania bude pravidelne monitorovať Mestská polícia Poprad a v prípade ich nerešpektovania bude vyvodzovať dôsledky formou blokových pokút,” prízvukujú v Poprade. Upratovania sa budú postupne konať na všetkých sídliskách od 13. apríla do 15. mája.

Bez organického odpadu a elektroodpadu

Aj v Nitre o približne týždeň začnú na jednotlivých sídliskách pristavovať kontajnery. Ako uvádza mesto, harmonogram upratovaní je rozdelený do desiatich turnusov, ktoré začínajú 17. apríla a končia 23. júna. Počas nich sa postupne vyčistia všetky mestské časti. “Do veľkoobjemových kontajnerov je potrebné ukladať hlavne veľkorozmerný komunálny odpad, ako sú rozobraté skrine, stoly, WC misy a podobne. Žiadame obyvateľov, aby do kontajnerov na jarné upratovanie neukladali organický odpad – konáre, drevo, lístie a ani elektrozariadenia – televízory, chladničky a podobne,” vysvetľujú v Nitre s tým, že väčšie množstvá komunálneho odpadu môžu miestni bezplatne uložiť (po predložení občianskeho preukazu alebo dokladu o zaplatení poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v meste) na zberných dvoroch v meste.

To, čo patrí do veľkoobjemových kontajnerov, spolu s harmonogramami zberu je dostupné na webových stránkach alebo informačných tabuliach v konkrétnych mestách a obciach. Spravidla sa tam zbiera odpad väčších rozmerov (ideálne čo najviac rozobratý, aby nezaberal celý kontajner) ako sú nábytok, sanita a naopak, nepatrí tam organický odpad ako sú konáre, lístie, tráva či elektro-odpad, stavebný odpad a nebezpečný odpad.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2020
Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať v rozvoji regiónu
Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli o vzájomnej spolupráci.
viac
23.04.2021
Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania
Mesto Prešov predlžuje cyklus jarného upratovania, doplní piaty cyklus. Začal sa vo štvrtok a potrvá do 27. apríla. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej tým mesto vychádza občanom v ústrety.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
23.03.2024
Chystáte doma jarné upratovanie? Ako vytriediť obaly z čistiacich prostriedkov
Jarné upratovanie je neodmysliteľnou súčasťou týchto dní vo viacerých slovenských domácnostiach. Po zime si poriadnu údržbu zaslúžia skrine, dvere, okná a vlastne všetko. Chystáte sa na jarnú „gruntovačku“ aj vy?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %