Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.06.2016 10:00

Na likvidáciu čiernych skládok pôjde ďalších 7 miliónov eur


Ilustračná snímka: (int.).


Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa rozhodol pokračovať v programe Veľké upratovanie Slovenska, s ktorým prišiel jeho predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Pôjde o druhé kolo programu, v tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur.


"Cieľom je pomôcť mestám a obciam pri odstraňovaní najmä väčších a starších čiernych skládok, s ktorými si dlhodobo nevedia poradiť," povedal Sólymos. Verí, že samosprávy budú aktívne a využijú podanú pomocnú ruku.      

Projekt bude opäť spravovať Environmentálny fond. Maximálna výška podpory pre žiadateľa bude 70 000 eur na jednu čiernu skládku, pričom štát financuje najviac 95 percent nákladov, zvyšok platí obec. Pôjde o peniaze zo zanikajúceho Recyklačného fondu.       

V prvom kole programu najviac peňazí na likvidáciu dostali bratislavská mestská časť Čunovo, Nitra, Bytča a obce Perín-Chym, Kechnec, Kružlová, Bošáca, Šterusy, Dolný Hričov, Komjatná, Opatovská Nová Ves. Celkovo sa odstránilo 570 čiernych skládok, ďalšie stovky majú zmiznúť teraz.      

Na Slovensku je dnes asi 2500 evidovaných nelegálnych skládok a neoficiálnych môže byť až okolo 7000. Problém s čiernymi skládkami má pomôcť riešiť aj nový zákon o odpadoch, ktorý od januára 2016 zvýšil právomoci polície aj pokuty.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %