Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.12.2016 12:52

V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur


Ilustračná snímka: (int).


Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.


Samospráva bude projekt spolufinancovať piatimi percentami zo schválenej sumy príspevku. S výstavbou by sa malo začať v priebehu budúceho roka. Potvrdil to prednosta Obecného úradu v Lendaku Michal Marhefka.      

Lendak má viac ako 5200 obyvateľov a zber odpadu vykonáva obec prostredníctvom vlastnej príspevkovej organizácie. "Na to, aby sme mohli poskytovať plnohodnotné služby v odpadovom hospodárstve hodné 21. storočia, je zberný dvor nevyhnutnosťou," uviedol Marhefka. Ako doplnil, v podtatranskej obci sa nachádza viacero nelegálnych skládok odpadu. "Jeden z hlavných dôvodov, ktorý nás viedol žiadať o nenávratný finančný príspevok, bol práve fakt, že chceme s odpadom ktorý je v Lendaku nelegálne uložený, bojovať. Ako inak, ak nie organizovane a premyslene. Hlavným prostriedkom je v tomto prípade práve zberný dvor," priblížil prednosta obecného úradu.      

"V súčasnosti prebiehajú úkony, ktoré vedú k podpisu zmluvy s riadiacim orgánom, teda Ministerstvom životného prostredia SR. Taktiež sa realizuje verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác, ktoré je pred vyhodnotením. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak v marci 2017 by sa malo začať s výstavbou," priblížil Marhefka s tým, že v druhej polovici roka 2017 by mal byť zberný dvor v prevádzke.      

Zberný dvor bude mať výmeru takmer 1000 metrov štvorcových a bude sa nachádzať v lokalite, ktorú miestni volajú "Vyše Karasa". "Je to miesto na začiatku dediny, na lesnej ceste vedúcej smerom na Ždiar a Jezersko," priblížil prednosta. Okrem samotnej budovy zberného dvora pribudnú v areáli aj spevnené plochy a garáže. Dotácia bude použitá aj na nákup techniky, konkrétne traktora, čelného nakladača, vlečky či nových veľkoobjemných kontajnerov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na likvidáciu čiernych skládok pôjde ďalších 7 miliónov eur
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa rozhodol pokračovať v programe Veľké upratovanie Slovenska, s ktorým prišiel jeho predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Pôjde o druhé kolo programu, v tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
27.08.2020
Obec Čečejovce svojpomocne zriadila zberný dvor
Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila. Otvorili ho v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %