Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.09.2021 04:30

Tretia Belušská kvapka krvi prilákala až 18 prvodarcov


Snímka OcÚ Beluša


Už po tretíkrát obec Beluša zorganizovala v spolupráci s členmi Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Hloža a Národnou transfúznou sužbou (NTS) Trenčín mobilné darovanie krvi na pôde bývalej školskej jedálne.


Prvé dva odbery obec organizovala ešte v roku 2019, minulý rok boli pre koronakrízu výjazdové darovania zrušené. 7. septembra 2021 sa rozhodlo vykonať tento humánny čin 40 záujemcov, z toho k odberu boli po lekárskej prehliadke uvoľnení 33 darcovia. Zaujímavosťou je, že až 18 darcov bolo darovať krv po prvýkrát.

„Veľmi oceňujeme možnosť robiť výjazdové odbery krvi. Len na september máme nahlásených zatiaľ 15 výjazdov. Počas korona krízy bolo darovanie krvi na trenčianskom odberovom mieste oklieštené, z kapacitných dôvodov sme mohli mať len 10 odberov za hodinu. Veľmi nám vtedy pomohli stáli darcovia, ktorí darovanie krvi považujú už za pravidelnú súčasť,“ informuje členka zdravotníckeho tímu z NTS Trenčín.

V Beluši sa výjazdové darovanie krvi teší značnej obľube. Ani tento raz si ho nenechali ujsť známe tváre z každoročného vítania aktívnych darcov krvi na obecnom úrade, členovia DHZ Hloža, ktorí aktívne pomáhajú aj pri príprave akcie a medzi ktorými sú aj poslanci obecného zastupiteľstva Peter Šarlay a Ing. Peter Majdan. K darcom sa pridal aj prednosta Obecného úradu Beluša. „Darovanie krvi je najvyšším prejavom ľudskosti a veľmi si ceníme každého, ktorý sa odhodlá a venuje svoj čas záchrane zdravia a života neznámych ľudí. Som rád, že na Belušskej kvapke krvi sa zúčastnilo až 40 občanov, najviac zo všetkých troch darovaní konaných v obci.

V jarnom období 2022, ak opatrenia dovolia, budeme výjazdové darovanie krvi organizovať opäť,“ dopĺňa Mgr. Patrik Štrbák, prednosta obecného úradu Beluša.

 

Autor: (ts-Mgr. Jana Huliačková, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi, a to napriek pandémii nového koronavírusu. Potrvá päť týždňov, do 20. novembra. Informovala o tom programová koordinátorka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Kostelná.
viac
01.06.2021
Prezidentský palác privíta budúci piatok dobrovoľných darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v piatok 11. júna uskutoční druhý ročník Prezidentskej kvapky krvi. Dobrovoľní darcovia krvi tak budú môcť po roku znova darovať krv v priestoroch Prezidentského paláca.
viac
07.06.2022
V Prezidentskom paláci bude možné v utorok 14. júna darovať krv
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v utorok 14. júna uskutoční tretí ročník Prezidentskej kvapky krvi. Dobrovoľní darcovia krvi tak budú môcť po roku znova darovať krv v priestoroch Prezidentského paláca. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.
viac
10.02.2023
Valentínska kvapka krvi od pondelka opäť vyzýva ľudí k darovaniu
Valntínska kvapka krvi od pondelka (13. 2.) opäť vyzýva ľudí k darovaniu krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža (SČK) potrvá do 10. marca. Informovala o tom Silvia Kostelná zo SČK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %