Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2021 11:35

Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje


Ilustračná snímka: (tasr).


Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.


Vyplýva to zo správy o zbere KO za rok 2020, ktorou sa poslanci mestského zastupiteľstva zaoberali na svojom zasadnutí (19. 5.).

„Oproti roku 2019 sa opäť znížilo uloženie odpadu o 70,65 tony. Zavedením zberu kuchynského odpadu sa predpokladá opäť zníženie uloženého odpadu,” uvádza správa s tým, že celkové výdavky TS súvisiace s nakladaním s odpadmi predstavovali v roku 2020 sumu 820 702 eur. Náklady na uloženie odpadu na skládke tvoria 47 percent z týchto výdavkov, štvrtinu náklady na mzdy 21 pracovníkov, ďalšie súvisia so zabezpečením prevádzky a servisu zberných vozidiel.

Znižovanie produkcie KO sa však netýka miestnej osady Podskalka. Z oblasti obývanej marginalizovanou skupinou obyvateľstva vyviezli TS za uplynulý rok naopak o 11,39 tony KO viac oproti roku 2019. TS tu realizujú vývoz deviatich veľkokapacitných kontajnerov dvakrát týždenne.

V rámci triedeného odpadu vyprodukovali Humenčania za uplynulý rok najviac papierového odpadu (530 ton), za ktorým nasleduje sklo (374 ton) a plasty (137 ton). Ako vyplýva z dokumentu, v roku 2020 sa mestu nepodarilo naplniť cieľovú hodnotu 3000 ton vyseparovaných odpadov. „Dôvodom sú následky pandémie COVID-19, teda zatvorené prevádzky reštauračného typu,” ozrejmuje.

Kým v uplynulom roku realizovala samospráva pravidelne len zber biologicky rozložiteľného odpadu v podobe trávy, lístia či konárov, od začiatku roka 2021 spustila aj pilotný projekt zberu kuchynského odpadu na najväčšom humenskom sídlisku. Ten dvakrát týždenne zváža na ďalšie spracovanie do kompostárne v Snine. „Mať vlastné zariadenie na zhodnocovanie BRKO je pre mesto z nášho pohľadu nevyhnutnosťou, ktorá bude mať rozhodujúci vplyv na vynaložené finančné prostriedky za zvoz a zhodnocovanie odpadu náhradným, dodávateľským spôsobom,” podotýkajú TS s tým, že spôsob riešenia spracovania kuchynského odpadu dodávateľským spôsobom sa v budúcnosti stane "zaručene neekonomický a nadmerne preplácaný". Ako sa v tejto súvislosti vyjadril vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta mestského úradu Miroslav Turčan, mesto má záujem uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy ministerstva životného prostredia zameranej na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných KO.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %