Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.02.2023 02:25

Trenčianske múzeum investovalo vlani do pamiatok viac ako 500 000 eur


Na archívnej snímke budova Trenčianskeho múzea. Snímka zdroj: (tasr).


Trenčianske múzeum v Trenčíne v minulom roku zrealizovalo, respektíve začalo s investíciami do pamiatok vo svojej správe v hodnote viac ako 500 000 eur.


Financie smerovalo do múzea v Novom Meste nad Váhom, Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach či na Trenčiansky hrad. Informovala o tom hovorkyňa múzea Katarína Špačková.

"Významná rekonštrukcia priestorov sa uskutočnila od januára do augusta 2022 v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste nad Váhom. Na objekte bola opravená vonkajšia fasáda, kompletne vymaľované vnútorné priestory, zmodernizovaná kotolňa a osadená nová drevená ochodza," spomenula Špačková.

Vlani v septembri múzeum podľa nej zabezpečilo rekonštrukciu strechy na budove tzv. hladomorne, ktorá je pamiatkovým objektom Trenčianskeho hradu. "V rámci rekonštrukcie došlo k odstráneniu a likvidácii starého dreveného šindľa, výmene latovania, montáži novej strešnej krytiny a jej náteru prírodným materiálom. Projekt rekonštrukcie v hodnote 48 000 eur podporilo Ministerstvo kultúry SR z dotačného programu Obnovme si svoj dom," konkretizovala.

V októbri na Trenčianskom hrade odborníci realizovali výškové práce na strechách piatej brány, letnej veže, delovej bašty, mlyna, kaplnky a tiež na streche Kostnice. "Strechy všetkých týchto objektov podstúpili v rokoch 2019 a 2020 kompletnú rekonštrukciu a výmenu drevených šindľov v celkovej výške investícií viac ako 110 647 eur. S cieľom zachovať čo najdlhšiu životnosť drevenej strechy bolo potrebné ich ošetriť ľanovým olejom, ošetrilo sa tak viac ako 900 štvorcových metrov strešnej krytiny," priblížila Špačková. Túto investíciu v hodnote 11 150 eur hradilo múzeum z vlastných zdrojov.

Koncom minulého roka začalo múzeum s rozsiahlou výmenou bleskozvodov na Trenčianskom hrade, ktorá potrvá aj v tomto roku. "Investícia v hodnote 482 921 eur je nevyhnutnou pre kolaudovanie zrekonštruovaných objektov hradu, ktoré sa začali ešte v 70. rokoch 20. storočia. Aj túto nákladnú položku financuje Trenčianske múzeum v Trenčíne z vlastných zdrojov," doplnila hovorkyňa.

Projekt revitalizácie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach zabezpečovalo múzeum počas celého minulého roka. Ukončenie naplánovalo na prvý polrok 2024. "Cieľom projektu je kompletná pamiatková obnova kaštieľa. Ten bude slúžiť nielen ako miesto prezentácie histórie, ale aj na poskytovanie služieb cestovného ruchu na vysokej úrovni," uzavrela Špačková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
30.09.2022
V Múzeu kysuckej dediny predstavia folkloristi verbovačku regrútov
Odchod mládencov na vojnu priblížia v nedeľu (2. 10.) návštevníkom Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke členovia folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice v programe Regrúti. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
01.02.2023
Trenčiansky hrad prilákal v minulom roku viac ako 145 000 návštevníkov
Historické objekty Trenčianskeho múzea v Trenčíne prilákali v minulom roku 173 429 návštevníkov. Po roku 2019 je to druhý najlepší výsledok, vtedy pobočky múzea navštívilo o 2036 návštevníkov viac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %