Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2022 02:25

Tradičný trnavský jarmok sa vracia k tradíciám


Ilustračná snímka.


Tohtoročný Tradičný trnavský jarmok bude mať inú podobu ako jeho predchodcovia. Odkláňa sa od komercie a hlási príklon k ľudovým remeslám a tradíciám.


Radnica chce do Trnavy vrátiť od piatka 9. septembra do nedele 11. septembra staré regionálne recepty, vône, zákutia plné hudby, tancovačiek, veselíc, dobrého jedla či originálnych zážitkov. Informuje o tom na svojom webe.

Počas jarmoku budú lákať do Malého Ríma návštevníkov predovšetkým ukážky ľudových remesiel. Nebudú chýbať ani tradičné trnavské jarmočné dobroty ako lokše, husacina podplamenníky či trdelníky. "Tento rok sa gastrozóna rozšíri aj o nové poctivé chute a jedlá, ktoré si pamätajú starí z detstva či dokonca, ktoré si pamätajú starí rodičia," uvádza radnica. V ponuke budú výrobky čipkárok, klobučníkov, debnárov, hrnčiarov, džbánkarov, remenárov, zvonkárov, obuvníkov či sviečkarov a ďalších tradičných remeselníkov.

Po novom bude podľa radnice pri Bernolákovej bráne robiť jarmočnú atmosféru ľudová veselica Karpatskej muziky a Sirka Cuvée Ensemble. V Parku Antona Bernoláka sa aj tento rok v rámci Stredoveku pod hradbami usídlia rytieri, na druhej strane parku zas na víkend vyrastie nový fantazijný Rozprávkový svet za hradbami. Na Trojičnom námestí sa budú konať mnohé koncertné vystúpenia. V amfiteátri bude rozlúčka s letom, najskôr pre deti a následne tu budú aj koncerty.

Na jarmoku predstavia aj stredoveké obliehacie zariadenie, ktoré inštalujú pod trnavskými hradbami na Hlbokej ulici a ktoré na tomto mieste zostane natrvalo.

Jarmoky sú s Trnavou späté od jej vzniku, mesto vyrástlo na križovatke obchodných ciest. Právo konania veľkých trhov mu upravili viacerí panovníci svojimi dekrétmi, mesto svojho času nieslo aj pomenovanie podľa dňa konania trhu Nagyszombat - Veľká sobota. Preto nie je možné určiť, koľký jarmok v poradí sa koná, Tradičný trnavský jarmok býva bez označenia ročníka. Aj v súčasnej dobe patril vždy k najväčším na Slovensku, pre pestrú ponuku ho vyhľadávali desaťtisíce návštevníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2019
Tradičné podujatie Klokočinský jarmok v Nitre dovŕši tohto roku plnoletosť
Na návštevníkov počas troch dní čaká bohatá jarmočná ponuka tovarov, občerstvenia a zábavy. Klokočinský jarmok potrvá tri dni, v priestranstve nad Mikovíniho ulicou uskutoční od 29. do 31. augusta.
viac
06.09.2019
V Trnave sa začína Tradičný trnavský jarmok
Jedným z najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatím mesta Trnava je veľkolepý Tradičný trnavský jarmok, ktorý je návratom k tradíciám dávnych miestnych trhov. Neoddeliteľnou súčasťou jarmoku sa stalo aj obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami.
viac
04.08.2022
Do mesta sa vráti Banícky jarmok
Tradičný Banícky jarmok sa v septembri po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu vráti do Prievidze.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %