Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.09.2019 05:20

V Trnave sa začína Tradičný trnavský jarmok


Ilustračná snímka: regiontirnavia


Jedným z najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatím mesta Trnava je veľkolepý Tradičný trnavský jarmok, ktorý je návratom k tradíciám dávnych miestnych trhov. Neoddeliteľnou súčasťou jarmoku sa stalo aj obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami.


Tradičný trnavský jarmok predstavuje návrat k tradíciám dávnych miestnych trhov dôležitých pre život a rozvoj mesta Trnava, na  konanie ktorých udelil právo samotný kráľ Belo IV. V Trnave sa pravideľne konalo osem veľkých trhov, ktoré sa neskôr transformovali na výročné trhy. 

Počas štyroch dní lákajú do Malého Ríma mnohých návštevníkov predovšetkým ukážky ľudových remesiel – práce šikovných rúk kováčov, drotárov, šúpoliarok, rezbárov, či medovnikárov. Samozrejme nebudú chýbať ani tradičné jarmočné dobroty – lokše, husacina a burčiak, ba ani kolotoče, či bohatý sprievodný kultúrny program na Trojičnom námestí.

Ak ste milovníkom medoviny, určite vás poteší, že na tradičnom trnavskom jarmoku jej bude taktiež dosť. Ak vám záleží na neopakovateľnej a tej najlepšej chuti, zastavte sa v stánku svetovej medoviny Apimed a rozhodne neoľutujete. V ponuke bude niekoľko druhov medoviny, takže výber bude naozaj zaujímavý. 

Nepremeškajte možnosť zažiť nefalšovanú atmosféru stredovekého života. Za starobylými hradbami mesta, v sade Antona Bernoláka, sa totiž každý rok, v termíne konania Tradičného trnavského jarmoku, utáboria šermiari a rytieri so svojimi družinami v rámci podujatia Stredovek pod hradbami. Prostredníctvom dobovej kuchyne, remeselnej tvorby, šermiarskych vystúpení, ukážkami lukostreľby, či jazdou na koni vám priblížia vôňu, chuť a atmosféru skutočného stredoveku.

Mestská veža takisto poteší všetkých návštevníkov jarmoku svojimi špeciálnymi otváracími hodinami a tiež zľavneným vstupným.

Program a mapa jarmoku

  

Autor: Zdroj: regiontirnavia.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Trnavský rínek ponúkne pestrú paletu slovenských výrobkov
Po krásnom horúcom lete sa môžeme tešiť na farebný jesenný Trnavský rínek. Uskutoční sa v sobotu 14. októbra od 9. do 17. hodiny v najkrajšej časti Trnavy – na Kapitulskej ulici a Námestí sv. Mikuláša.
viac
28.08.2019
Tradičné podujatie Klokočinský jarmok v Nitre dovŕši tohto roku plnoletosť
Na návštevníkov počas troch dní čaká bohatá jarmočná ponuka tovarov, občerstvenia a zábavy. Klokočinský jarmok potrvá tri dni, v priestranstve nad Mikovíniho ulicou uskutoční od 29. do 31. augusta.
viac
02.09.2022
Tradičný trnavský jarmok sa vracia k tradíciám
Tohtoročný Tradičný trnavský jarmok bude mať inú podobu ako jeho predchodcovia. Odkláňa sa od komercie a hlási príklon k ľudovým remeslám a tradíciám.
viac
21.09.2023
Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku
V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %