Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.03.2018 11:53

Tohtoročný Svetový deň vody na tému Príroda pre vodu


Ilustračná snímka


Príroda pre vodu – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day) ktorá skúma, ako môžeme využiť prírodu na prekonanie nových výziev 21. storočia. Škody na životnom prostredí spolu s klimatickými zmenami spôsobujú vodné krízy, ktoré vidíme na celom svete.


Povodne, suchá a znečisťovanie vody sú zhoršované degradovanou vegetáciou, pôdami, riekami, jazerami. Poškodené ekosystémy ovplyvňujú množstvo a kvalitu vody, ktorá je k dispozícii pre ľudskú spotrebu. Povodne, suchá a znečistenie vody môžeme znížiť použitím riešení, ktoré máme v prírode. Prírodné riešenia majú potenciál riešiť mnoho z našich problémov s vodou. Vysádzanie nových lesov, riešenie záplavových oblastí a obnovenie mokradí obnoví vodný cyklus, ktorý prispeje k zlepšeniu životných podmienok a ľudského zdravia. Svetový deň vody (World Water Day) si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN. Je oslavou úcty a pokory k vode.

„K osvetovým akciám Svetového dňa vody sa každoročne pripája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Vo štvrtok 22. marca 2018 majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí. Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany“, uviedla vedúca Oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia banskobystrického RÚVZ. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (22. marca) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve nie viac ako pol litra a priniesť 22. marca od 8.00 do 14.00 hod. na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, Cesta k nemocnici 1 . V prípade záujmu o ďalšie informácie môžu občania kontaktovať MUDr. Kvetoslavu Koppovú na telefónnom čísle 048/4367 748, alebo mailom: koppova@vzbb.sk alebo Mgr. Miroslava Schwarza na t. č. 048/4367761 alebo e-mailom: schwarz@vzbb.sk.

Ako dodala MUDr. Koppová, za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ, je pravidelne kontrolovaná prevádzkovateľom aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ. Vo vlastných studniach sú často zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov, a zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov, najmä v poľnohospodársky využívaných alebo často zaplavovaných oblastiach. Dusičnany a dusitany v koncentráciách presahujúcich limitné hodnoty pri akútnom pôsobení ohrozujú zdravie dojčiat, pri dlhodobom príjme zvyšujú riziko vzniku niektorých závažných ochorení. Nevyhovujúca mikrobiologická kvalita pitnej vody môže spôsobiť prenos infekčných ochorení (hnačkové vírusové a bakteriálne ochorenia, žltačka typu A). Je preto v záujme majiteľov súkromných zdrojov, aby poznali kvalitu pitnej vody vlastného vodného zdroja. Posúdenie používania vody zo studne na pitné účely, si vyžaduje stanovenie mikrobiologických, biologických a fyzikálno–chemických ukazovateľov v rozsahu minimálneho rozboru vody.

 

Autor: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
06.03.2024
V rámci Svetového dňa vody bude RÚVZ bezplatne analyzovať vzorky vody
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre si aj tento rok pripomenie Svetový deň vody. Vo štvrtok 21. marca dopoludnia bude pre záujemcov vykonávať bezplatné rozbory prinesených vzoriek vody.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %