Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.11.2019 08:10

Tohtoročné Vianoce na Bojnickom zámku ponúknu i zvyky na svätú Barboru a Luciu


Zámok Bojnine. Ilastračná snímka. Zdroj: SNM múzeum Bojnice


Priestory Bojnického zámku sa začiatkom decembra opäť zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. Stane sa tak v rámci príprav podujatia Vianoce na zámku, ktoré tento rok priblíži aj zvyky počas adventu.


Na výzdobe zámku sa podieľali i zdravotne a sociálne znevýhodnené deti. Informovala o tom vedúca oddelenia marketingu Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.       

"Koncom roka, s príchodom zimného obdobia, sa naši predkovia začínali pripravovať na advent a Vianoce. Ukončovali sa hospodárske práce, pripravovalo sa drevo na kúrenie, upratovali sa domácnosti aj medziľudské vzťahy, usporadúvali sa páračky a priadky. Vianoce sa zvykli tráviť v duchu tradícií a ľudových zvykov," načrtla Gordíková. Príchod Vianoc sa podľa nej spájal aj s mágiou svätej Barbory a svätej Lucie, tesne pred sviatkami sa domácnosti rozvoňali korením a gazdiné začali piecť sladké oblátky a medovníky. "Časť tejto atmosféry sa návštevníkom pokúsi vďaka vianočným prehliadkam zámku sprostredkovať aj bojnické zámocké múzeum," doplnila.       

Oficiálne sa Vianoce na zámku začnú už na Mikuláša 6. decembra, keď si detskí návštevníci budú môcť z prehliadky odniesť sladký mikulášsky balíček. Sladké prekvapenie v podobe napolitánok a medovníkov bude pripravené aj pre ostatných detských návštevníkov až do samotných Vianoc.       

"K atmosfére tohtoročných Vianoc na zámku prispejú aj zdravotne a sociálne znevýhodnené deti, ktoré vyzdobia vybrané časti zámku vlastnoručne pripravenými obrazmi a dekoráciami," priblížila ďalej Gordíková.       

Voňavé ihličie či vianočné dekorácie čakajú na návštevníkov SNM - Múzea Bojnice od 6. decembra do 5. januára 2020. Zámok bude počas tohto obdobia otvorený denne, okrem pondelkov a termínov 24. a 25. december a 1. január 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Vianoce na zámku
Bojnický zámok aj v tomto roku napĺňa vôňa ihličia, lesk ozdôb a duch blížiacich sa vianočných sviatkov.
viac
24.04.2017
Na Bojnickom zámku upália bosorku
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. Medzinárodný festival duchov a strašidiel prinesie každoročnú dávku tajomna a strachu v termínoch 27. 4. – 1. 5. 2017 a 3. 5. – 6. 5. 2017.
viac
24.11.2022
Prehliadky Bojnického zámku priblížia šľachtické Vianoce
Vône, chute a zvyky šľachtických Vianoc spoznajú návštevníci Bojnického zámku na podujatí Vianoce na zámku. Prehliadky vyzdobených priestorov si budú môcť pozrieť od 14. decembra až do 8. januára 2023. Informovala o tom PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.
viac
04.12.2023
Vianočným Bojnickým zámkom budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch
Vianočne vyzdobený Bojnický zámok si môže od nedele prezrieť verejnosť. Návštevníkov budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch. Pre TASR to uviedla Petra Gordíková zo Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %