Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.12.2023 12:00

Vianočným Bojnickým zámkom budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch


Ilustračná snímka Teraz.sk


Vianočne vyzdobený Bojnický zámok si môže od nedele prezrieť verejnosť. Návštevníkov budú sprevádzať lektori v dobových kostýmoch. Pre TASR to uviedla Petra Gordíková zo Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice.


Vo vybraných miestnostiach na zámku umiestnili vianočné stromčeky. "V Zimnej záhrade sú ladené do chladných odtieňov bielej a striebornej, Zlatá sála je tradične zlatá, Modrý salón zdobí stromček v modrej farbe, Veľkú sieň stromček v odtieňoch medenej. Zimná záhrada okrem tzv. zimného kráľovstva vo forme výzdoby prináša aj ukážku slávnostného stolovania. Obrazáreň je venovaná šľachtickým Vianociam 17. storočia," priblížila Gordíková.         

Atmosféru dopĺňajú svetlá a ohne v krboch. Tie sú z bezpečnostných dôvodov umelé. Súčasťou tohtoročných Vianoc na zámku bude podľa Gordíkovej aj veľký adventný veniec na prvom hradnom nádvorí. Prvú sviečku na ňom rozsvietia v nedeľu v rámci programu Adventus Domini so začiatkom o 16.00 h. Na druhom nádvorí pred kaplnkou si návštevníci môžu pozrieť drevený betlehem.       

K vianočnej výzdobe zámku prispeli ručne robenými ozdobami a dekoráciami deti zo špeciálnej materskej školy a žiaci autistických tried špeciálnej základnej školy v Prievidzi, uviedla Gordíková.       

Lektorované prehliadky vianočne vyzdobeného zámku môžu návštevníci absolvovať do 7. januára vždy od stredy do nedele od 10.00 h do 15.00 h.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Vianoce na zámku
Bojnický zámok aj v tomto roku napĺňa vôňa ihličia, lesk ozdôb a duch blížiacich sa vianočných sviatkov.
viac
22.11.2019
Tohtoročné Vianoce na Bojnickom zámku ponúknu i zvyky na svätú Barboru a Luciu
Priestory Bojnického zámku sa začiatkom decembra opäť zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. Stane sa tak v rámci príprav podujatia Vianoce na zámku, ktoré tento rok priblíži aj zvyky počas adventu.
viac
21.04.2021
Novinkou na Bojnickom zámku je multimediálna projekcia
Slovenské národné múzeum (SNM) -Múzeum Bojnice v utorok opäť otvorilo brány Bojnického zámku pre širokú verejnosť.
viac
24.11.2022
Prehliadky Bojnického zámku priblížia šľachtické Vianoce
Vône, chute a zvyky šľachtických Vianoc spoznajú návštevníci Bojnického zámku na podujatí Vianoce na zámku. Prehliadky vyzdobených priestorov si budú môcť pozrieť od 14. decembra až do 8. januára 2023. Informovala o tom PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %