Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.06.2020 08:50

Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie


Vizualizácia Komenského námestia. Snímka zdroj: (hmb).


Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.


Odborná porota ich posunula do druhej etapy súťaže o obnovu námestia v centre mesta, ktoré sa má po rokoch stať opäť miestom so zeleňou s historickými budovami v okolí. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB).

„Cieľom súťaže, ktorú vyhlásil MIB, mesto Bratislava a Generálny investor Bratislavy, je opäť priniesť park na toto územie,” spresnil inštitút. Mesto chce dostať do priestoru viac vzrastlej zelene a vytvoriť verejné priestranstvo komorného charakteru. Komenského námestie naposledy ako námestie s parkom zažili ľudia v 70. rokoch minulého storočia. Dlhé roky potom bolo parkoviskom. Historicky sa námestie, vtedy Csáky platz, začalo formovať ešte v 18. storočí, keď sa stavalo mestské divadlo.

MIB pripravuje aj obnovu zaniknutých kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice v Bratislave. Inštitút v piatok (19. 6.) informoval, že skončila možnosť prihlasovať sa do súťaže pre obnovu kúpeľov. „Výsledok prevýšil všetky očakávania, prišlo 76 návrhov zo 17 krajín sveta,” spresnil MIB s tým, že viac zatiaľ nemôže predstaviť, lebo súťaž je anonymná. Návrhy zverejní na jeseň.

Súčasťou premeny kúpeľov môže byť aj verejnosť, a to tak, že do konca júna vyplní dotazník. Tým môže ovplyvniť detailnejšie požiadavky zadania súťaže, s ktorými architekti postupujúci v súťaži budú pracovať. „Dotazník je rozdelený do niekoľkých častí. V prvej časti sú pripravené otázky zamerané na využívanie Mestskej knižnice v Bratislave, ako aj ďalších knižníc. Na to nadväzuje ďalšia časť venovaná preferenciám na relaxačné a oddychové aktivity a predstavám respondentov o takomto mieste,” spresnil MIB.

V dvoch oddelených častiach má totiž Grössling v sebe spájať dve funkcie, a to kúpele a knižnicu. „Bude tak možné navštíviť a využívať obnovené kúpele, nový priestor mestskej knižnice, kaviareň, park i priestor určený pre deti,” podotkol MIB v úvode dotazníka. Magistrát a MIB plánujú obnoviť pôvodnú funkciu zaniknutých kúpeľov Grössling, pridať k nim nové formy kultúrno-komunitných aktivít a otvoriť tak celý priestor verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
27.07.2020
Bratislava rieši s architektmi budúcnosť Námestia SNP a jeho okolia
Mesto Bratislava rieši aktuálne v rámci architektonicko-urbanistickej súťaže budúcnu podobu jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre hlavného mesta, a to Námestia SNP, Námestia Nežnej revolúcie a Kamenného námestia aj s niektorými priľahlými ulicami.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %