Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.04.2020 10:15

Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy


Vizualizácia. Snímka zdroj: (Metropolitný inštitút Bratislavy).


Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.


Ide o výsledok prvej etapy architektonicko-urbanistickej súťaže, ktorú realizujú formou súťažného dialógu. Informovala o tom Marcela Glevická z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

„Vybrané tímy vypracujú súťažné návrhy. Skôr, ako sa pustia do práce na návrhoch, bude konferencia so všetkými zúčastnenými aktérmi -  expertmi, lokálnymi aktérmi a komisiou. Pre aktuálnu situáciu s novým koronavírusom v celej Európe sa bude konferencia realizovať online. Nadväzujúci proces tvorby návrhov bude prebiehať na jeseň,” spresnila Glevická.

O účasť v súťažnom dialógu prejavilo záujem 23 architektonických tímov. Podmienky na zaradenie do súťaže z uchádzačov splnilo 17 architektonických tímov z Česka, Holandska, Nemecka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Španielska a Veľkej Británie. Odborná komisia vybrala štyri tímy, ktoré získali za svoj profesijný prístup k tvorbe návrhu riešenia najvyšší počet bodov. Ide o Atelier Loidl Landscape Architects Berlin (Nemecko), Rehwaldt Landscape Architects (Nemecko), Rusina Frei (Česko) a Sadar + Vuga (Slovinsko).

„Hoci dnes námestia tvoria v rámci štruktúry mesta spojitý priestor, aktuálnym dopravným riešením nie sú dostatočne funkčne prepojené. Námestia majú bohatú kombináciu rôznych funkcií a služieb – pošta, nemocnica, reštaurácie, galéria, multifunkčný priestor v Starej tržnici a ďalšie. V súčasnosti však exteriérový priestor vo výraznej miere nereaguje na prítomnosť jednotlivých prevádzok, slúži skôr ako prechodové územie pre peších a prestup na MHD,” priblížila Glevická.

Základnými princípmi, ktoré je potrebné podľa mesta a MIB na námestia priniesť, sú zvýšenie prehľadnosti, čistota, bezpečnosť, uprednostnenie pešieho a cyklistického pohybu, vytvorenie možností pre trávenie času v území a doplnenie sedacieho mobiliáru a zelene. „Projekt revitalizácie Námestia SNP a Kamenného námestia je v porovnaní s inými zadaniami zameranými na návrh verejných priestorov výnimočne komplexný v otázke dopravného riešenia, historickej a politickej dôležitosti miesta a zohľadnenia nárokov veľkého množstva miestnych aktérov,” podotkla.

Súťaž na obnovu Námestia SNP a Kamenného námestia je vyhlásená od decembra 2019 a je realizovaná formou súťažného dialógu, ktorý sa na Slovensku realizuje vôbec po prvý raz. Súťažný dialóg je forma architektonickej súťaže, ktorá pri tvorbe súťažného návrhu umožňuje komunikáciu medzi všetkými zúčastnenými stranami, ktoré sú zainteresované v danom priestore.

Použitie súťažného dialógu umožní podľa mesta získať návrh, ktorý tieto faktory bude zohľadňovať a riešiť v maximálnej miere a s väčšou istotou, než by sa dalo očakávať pri predkladaní návrhov prostredníctvom štandardnej anonymnej súťaže návrhov, pri ktorej nie je možné o návrhu rokovať v priebehu jeho spracovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
27.07.2020
Bratislava rieši s architektmi budúcnosť Námestia SNP a jeho okolia
Mesto Bratislava rieši aktuálne v rámci architektonicko-urbanistickej súťaže budúcnu podobu jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre hlavného mesta, a to Námestia SNP, Námestia Nežnej revolúcie a Kamenného námestia aj s niektorými priľahlými ulicami.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
17.06.2022
Súťaž návrhov na plaváreň i obnovu štadióna v Ružinove pozná víťaza
Architektonická súťaž na projekt novej plavárne a s ňou súvisiacu prestavbu existujúceho Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove pozná víťaza.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %