Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
04.01.2021 11:40

Hlohovec zverejnil výsledky architektonickej súťaže na Námestie sv. Michala


Pohľad na Námestie sv. Michala v Hlohovci.


Mesto Hlohovec zverejnilo výsledky architektonickej súťaže návrhov na komplexné urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie obnovy Námestia sv. Michala. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.


Vôbec prvá architektonická súťaž v Hlohovci prebiehala v dvoch kolách. Z desiatich návrhov vybrala porota v prvom kole trojicu najlepších. Tí postúpili do druhého kola. O víťazovi a celkovom poradí návrhov rozhodla medzinárodná porota.

„Na prvom mieste by som chcel oceniť, že mesto vôbec súťaž vypísalo. Napriek tomu, že súťaž je výborným nástrojom, má aj svoje riziká. Keďže ide o anonymnú súťaž, dialóg sa vedie tak trochu 'naslepo'. Hodnotí sa názor súťažiach, ktorý bude dozrievať po dlhšiu dobu. Myslím si, že konečný výsledok je dobrý a v porote s ním nakoniec bola zhoda,” uviedol predseda poroty Jakub Chuhlík.

Súťaž ukázala množstvo možností a dve základné roviny. „Jednou možnosťou bolo námestie smerovať ako klasické s dominantnou sakrálnou stavbou doplnenou stromami. Alebo podľahnúť trendom a doplniť to viacerými druhmi zelene, napr. aj nevhodnými. Ja osobne zastávam názor, že zeleň by mala zostať v parkoch a ulice a námestie by malo zostať námestím v tom pravom slova zmysle, a aj s návratom k histórii,” doplnil krajinný architekt a člen poroty Zdeněk Sendler.

Víťazný návrh vzišiel z dielne ateliéru Rudohradský. „Návrh predkladá zrozumiteľný architektonický koncept nového usporiadania námestia. Vhodne rieši širšie vzťahy a kontext v rámci dotknutého územia mesta. Pri priestorovom usporiadaní bol kladený dôraz na existujúce pešie ťahy a prepojenia do bočných uličiek a podchodov,” uviedla k víťaznému návrhu porota.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
27.07.2020
Bratislava rieši s architektmi budúcnosť Námestia SNP a jeho okolia
Mesto Bratislava rieši aktuálne v rámci architektonicko-urbanistickej súťaže budúcnu podobu jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre hlavného mesta, a to Námestia SNP, Námestia Nežnej revolúcie a Kamenného námestia aj s niektorými priľahlými ulicami.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
03.07.2023
V Stropkove spoznali budúcu podobu historického námestia s hradom
Stropkovská samospráva vyhodnotila v uplynulých dňoch architektonickú súťaž nazvanú Námestie s mestským hradom Stropkov - IV. etapa revitalizácie Námestia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %