Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.07.2017 11:54

Starostovia na skusoch v Dánsku


Spoločná snímka účastníkov pracovnej cesty do Dánska, na ktorej sa záčastnilo 38 zástupcov samospráv členských miest a obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice


Cieľom cesty starostov obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice bolo získanie informácií nielen o samospráve, ale aj o odpadovom hospodárstve.


Starostovia a primátori ZMO, región JE Jaslovské Bohunice navštívili od 20. do 26. júna Dánsko, konkrétne jeho hlavné mesto Kodaň, ktoré je súčasne aj najväčším mestom krajiny a pre svoju ostrovnú polohu sa zvykne označovať aj ako Benátky severu. Dánsko svojou rozlohou nemá ďaleko od Slovenska (43-tisíc km²) a aj počet obyvateľov je podobný - 5,3 milióna.

Kým na Slovensku vládli 30-stupňové horúčavy, my sme sa v tejto škandinávskej krajine schladili na 16 – 18 stupňov, čo bolo celkom príjemné, s výnimkou dažďových kvapiek, ktorých, našťastie, nebolo zas až tak príliš.

 Municipalizácia po dánsky

Municipalizácia v Dánsku, jej príprava a realizácia, prebehla v rokoch 1958 – 1970. A kým tu pred zlučovaním existovalo 1388 obcí, dnes je ich počet 271. Systém zlučovania, ako aj celý jeho postup, schválil parlament, pričom boli stanovené základné kritériá (napr. definícia, čo je obec ako správna jednotka) a časový limit, do ktorého sa mohli obce zlúčiť. Takto sa dobrovoľne zlúčilo približne 1050 obcí, ďalších asi 350 bolo zlúčených „zhora“. Súčasná reforma, ktorá v Dánsku prebieha od roku 2007, znamená zníženie počtu obcí z 271 na 98 a zníženie počtu krajov zo 14 na 5. Nové obce musia mať minimálne 20-tisíc obyvateľov, ale vo všeobecnosti je snaha, aby mali približne 30-tisíc obyvateľov. Obce s menej ako 20-tisíc obyvateľmi musia v budúcnosti preukázať, že uzavreli dohodu o spolupráci s väčšou obcou.

Cieľom tejto rozsiahlej zmeny je významný presun kompetencií zo súčasných krajov na obce. Ide napríklad o kontrolu v oblastiach životného prostredia, vzdelávania dospelých, či špeciálnych služieb, okrem iného napríklad aj o sprostredkovanie práce v tzv. miestnych centrách zamestnanosti. Zaujímavosťou tiež je, že celý proces prípravy sa uskutočnil bez významných protestov a veľmi konštruktívne. Dôvodom bola všeobecná snaha zvýšiť význam miestnej samosprávy v Dánsku ako konkurencieschopného investičného miesta v rámci Európskej únie.

Viac v Obecných novinách č. 29-30/2017 na str. 9.

Autor: Andrea BRIESTENSKÁ, vedúca kancelárie ZMO, región JE Jaslovské Bohunice


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2017
Starostovia na jubilejnom 5. ročníku Behu Gáňom
Starostovia Združenia miest a obcí, región JE Jaslovské Bohunice sa už po druhý krát sa zúčastnili na podujatí Beh Gáňom.
viac
25.12.2017
Aj starostovia môžu mať Rozprávkové Vianoce
V Penzióne Hubert v Ružindole sa 7. decembra, už vo vianočnej nálade, zišli starostovia členských obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice.
viac
24.09.2018
Na stretnutí v Podkylave sa starostovia zabávali, no najmä diskutovali
Začiatkom septembra sa dovedna 66 starostov ZMO, región JE Jaslovské Bohunice v stretlo opäť (ako je už tradíciou) v Agropenzióne Adam v rázovitej kopaničiarskej obci Podkylave, aby si pripomenuli výročie prijatia Zákona o obecnom zriadení č. 369/1990 Zb (6. 9. 1990).
viac
21.02.2019
ZMO regiónu Jaslovské Bohunice povedie starosta Cífera Maroš Sagan
Združenie miest a obcí (ZMO) JE Jaslovské Bohunice má nového predsedu. Na 29. sneme, ktorý sa konal v stredu v Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava, zvolili delegáti za predsedu starostu obce Cífer Maroša Sagana.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %