Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.05.2020 11:40

Správa ciest KSK vysadí pri cestách stovky stromov


Ilustračná snímka: (tasr).


Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) spúšťa projekt obnovy cestnej zelene, v rámci ktorého plánuje do budúceho roka vysadiť zhruba 500 stromov.


Prispeje tak k zlepšeniu životného prostredia, skrášleniu jednotlivých úsekov ciest II. a III. triedy a zároveň nahradí stromy, ktoré bolo nutné v minulosti vyrúbať. Informoval o tom Úrad KSK.

Zamestnanci v súčasnosti pracujú na výbere lokalít pre výsadbu stromov popri cestách, ktoré organizácia spravuje. Prvé stromčeky pribudnú už túto jeseň v okresoch Košice-okolie, Michalovce, Trebišov, Rožňava a Spišská Nová Ves.

„Kým v minulosti sa pri výrube drevín popri cestách nemyslelo aj na náhradnú výsadbu, sme veľmi radi, že tento rok odštartujeme túto novú tradíciu. Na projekt, v rámci ktorého vysadíme nové stromy, sme vyčlenili 50 000 eur, pričom pribudnúť by malo približne 500 drevín. Vysadené by mali byť v každom regióne nášho kraja, základným kritériom bolo, aby nové stromy nebránili vo výhľade vodičom a nešlo o nehodové úseky,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Podľa poverenej riaditeľky SC KSK Zuzany Slivenskej je cieľom ekologického projektu obnovy cestnej zelene v prvom rade zveľaďovanie životného prostredia a návrat zelene do vybraných lokalít. „Chceme tým prispieť k rovnováhe v prírode, pričom pozitívnym prínosom je napríklad aj zlepšenie podmienok na zachovanie včelstva. Zároveň týmto reagujeme na kritiku obyvateľov a ochrancov prírody z dôvodu nevyhnutnosti výrubu stromov na niektorých úsekoch, ako aj na pasivitu SC KSK v minulosti, keď sa náhradná výsadba vôbec nerealizovala,” uviedla.

Správa ciest realizuje výrub najmä z dôvodu zlého zdravotného stavu stromov, prípadne po veterných smrštiach či mimoriadnych udalostiach, ako sú vytrhnutie koreňov stromu a jeho vyvrátenie z dôvodu podmočenia terénu. Odstraňujú tiež suché stromy ohrozujúce bezpečnosť cestnej premávky, stromy nahnuté nad cestné teleso a také, ktoré tvoria prekážku na ceste.

Doposiaľ bolo vytypovaných takmer 40 lokalít vhodných na výsadbu. Základným výberovým kritériom je, aby nešlo o nehodové úseky. „Vynecháme vnútorné oblúky ciest, aby bola zachovaná lepšia prehľadnosť dopravnej situácie, tiež nebudeme sadiť pred križovatkami. Prioritne sa zameriavame na rovné úseky, najmä na spojkách do obcí,” informovala Slivenská.

V spolupráci s dendrológom prebieha špecifikácia druhov stromov vhodných na konkrétne úseky. Medzi navrhované druhy patrí napríklad platan javorolistý, smrek omorikový, javor, sofora japonská alebo lipa. Pri výbere lokalít a druhov stromov SC KSK spolupracuje s dopravnou políciou aj starostami obcí. Pred výsadbou potrebuje získať aj povolenie odborov životného prostredia jednotlivých okresných úradov v kraji.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
29.07.2020
Radnica oživila verejný priestor v centrálnej mestskej zóne
Mesto Štúrovo oživilo verejný priestor v blízkosti kruhového objazdu na križovatke ulíc Nánanská, Komenského a Hlavná. Na ploche 850 štvorcových metrov vybudovalo trávnaté plochy a kvetinové záhony, vysadilo stromy a kríky, pribudli lavičky.
viac
13.01.2023
Krupina vysádza zeleň, na dvoch uliciach pribudnú desiatky stromov
V Krupine v týchto dňoch realizujú projekt výsadby zelene, na ktorý získalo mesto podporu od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) vo výške 14 368 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %