Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.08.2022 01:30

Slovenskí Mladí reportéri pre životné prostredie opäť zožali úspechy v zahraničí


Mladí reportéri po workshope v Tatrách. Snímka zdroj: (archív reportérov).


Mladí reportéri pre životné prostredie zo Slovenska sú opäť svetoví! V medzinárodnej súťaži Young Reporters for the Environment (YRE) 2022 získali v obrovskej konkurencii dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.


Tento rok sa do medzinárodného kola zapojilo rekordných 37 krajín. Porotcovia tak mali možnosť vyberať z celkovo 230 prác, ktoré zvíťazili v národných kolách (do tých bolo tento rok zaslaných vyše 200 000). Zo Slovenska postúpilo celkom 11 prác, z čoho sa následne 9 prebojovalo do užšieho finále. To sa konalo v Kodani a medzinárodná porota udelila našim Mladým reportérom pre životné prostredie dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.

Videá, články a fotografie na rôzne témy

Každoročne hodnotí porota zložená z profesionálov v oblasti environmentálnej žurnalistiky, spoločenskej zodpovednosti firiem a vzdelávania pre trvalo udržateľný rozvoj články, fotografie a videá, ktorých hlavnými témami sú znečistenie, ochrana voľne žijúcich živočíchov, nárast ničivých požiarov, ale aj problém klimatickej úzkosti. Za Slovensko boli tento rok prvým miestom ocenené Cintia Izabela Mrvová a Hana Holbusová s článkom Netopiere nestratili svoje útočisko a Hana Noščáková s foto-príbehom Žabie taxi. Druhé miesto získali Hanka Zubová s videom (Ne)bojácna záchranárka a Mária Jánošíková s videom Myslíme to s ochranou prírody na Slovensku vážne? Tretie miesto si vyslúžil Michal Mazánik s článkom Skončí sa pokoj v ZátOKe pOKoja?

Venujú sa najmä lokálnym témam

Pravidlom číslo jedna v programe je, aby sa reportéri venovali lokálnym témam. “To, čo trápi ich osobne alebo širšiu skupinu ľudí z obce alebo mesta,” uviedla Klaudia Medalová z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne a zároveň koordinátorka programu. Okrem toho boli v minulosti reportéri zapojení aj do medzinárodnej kampane Litter Less pre menej odpadu, kde dominovali odpadové témy, najmä v zmysle podpory lepšieho triedenia a minimalizácie odpadu. “Veľmi sa teším, že na Slovensku rastie generácia mladých ľudí, ktorým nie je ľahostajné prostredie, v ktorom žijú a venujú sa aj nie práve najlákavejším témam, ako sú napríklad odpady,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie a marketingu OZV ENVI - PAK a zároveň členka slovenskej poroty. “S reportérmi spolupracujeme už dlhodobo a každým rokom je vidieť pokroky nielen vo výbere tém, ale aj v ich samotnom spracovaní,” dodala Kretter.

Nie je to iba o oceneniach

Program nie je len o popredných miestach v hodnotení, ale podľa slov Medalovej aj o príležitosti pre mladých ľudí získať mix zručností v oblasti životného prostredia, žurnalistiky a všímavého občianstva. Práve to môže do spoločnosti priniesť rôzne dôležité témy. “Napríklad Mária Jánošíková s tohtoročným oceneným videom Myslíme to s ochranou prírody na Slovensku vážne?, otvorila veľmi dôležitú tému. Spracovala problém navrhovaného zníženia stupňa ochrany zo štvrtého na druhý v území chatovej osady Čierny potok v Súľovských skalách,” povedala Medalová s tým, že vývoj situácie v danom území budú pozorne sledovať.

Majú za sebou už 13 rokov fungovania a plány do budúcna

Mladí reportéri sú na Slovensku od roku 2009 a aktuálne je do projektu zapojených 31 škôl. “Treba ale povedať, že program je pre pedagógov a žiakov - reportérov náročný a je úplne na ich zvážení, či a ako aktívne sa v danom školskom roku zapoja. Chce to každý rok vytipovať vhodných žiakov, a potom ich metodicky viesť, prípadne im pomôcť kontaktovať samosprávy, odborníkov či médiá,” priblížila fungovanie projektu Medalová. Ako ďalej prezradila, nadšenie im podľa jej slov v tíme nechýba a radi by sa z dobrovoľníckeho fungovania postupne prehupli do toho profesionálneho. “V posledných rokoch nám pomáha predovšetkým OZV ENVI - PAK, aj vďaka ich podpore vieme organizovať vzdelávacie podujatia pre reportérov a pedagógov,” uzavrela Medalová.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Tak vnímajú svoje okolie mladí slovenskí reportéri
Prebytočná spotreba plastových fliaš, odpadky znečisťujúce životné prostredie, separovanie komunálneho odpadu či jeho následná recyklácia. Aj o túto problematiku sme sa zaujímali koncom minulého mesiaca na seminári v Trenčíne.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
26.04.2023
Mladí reportéri opäť pomenovali problémy životného prostredia
Aj tento rok vybrala odborná porota zložená z novinárov, fotografov a zástupcov environmentálnych organizácií víťazov národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie.
viac
15.04.2024
Národné kolo súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie pozná víťazov
Klimatická zmena bola témou tohto ročníka súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie. Odborná porota z takmer 70 príspevkov z celého Slovenska vybrala tie najlepšie, ktoré budú našu krajinu reprezentovať na medzinárodnej úrovni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %