Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.11.2017 06:57

Tak vnímajú svoje okolie mladí slovenskí reportéri


Seminár mladých reportérov v Trenčíne. Autor snímok: (Eva CVERENKÁROVÁ).


Prebytočná spotreba plastových fliaš, odpadky znečisťujúce životné prostredie, separovanie komunálneho odpadu či jeho následná recyklácia. Aj o túto problematiku sme sa zaujímali koncom minulého mesiaca na seminári v Trenčíne.


My znamená žiaci a študenti zapojení do programu Mladí reportéri pre životné prostredie.

Slovensko je jediným štátom v Strednej Európe, ktorý sa dosiaľ zapojil do medzinárodného programu Mladí reportéri pre životné prostredie.

 

Prínos bojnickej ZOO

V Trenčíne sme sa stretli 29. októbra na úvodnom seminári nového školského roka. Konal sa na Univerzite Alexandra Dubčeka. Vedúci programu, Klaudia a Richard Medalovci z Centra environmentálnych aktivít, najskôr zhodnotili letný trojdňový workshop v bojnickej Zoologickej záhrade. Na tom sa mohli zúčastniť najúspešnejší jednotlivci z minuloročného programu mladých reportérov. V ZOO si všímali hlavne správanie sa návštevníkov k prostrediu i k zvieratám. Okrem iného si všimli, že ľudia nerešpektujú viaceré zákazy a zachytili to na video. „Najviac ma trápia špaky od cigariet,“ zhodnotila naše výhrady Marta Ovčiariková, vedúca výživy a záhradníctva ZOO. „V celom areáli pritom platí zákaz fajčenia, ale návštevníci ho nerešpektujú a ohrozujú životy zvierat.“

Marek Janičík, ktorý patril medzi vybraných účastníkov worshopu, však zhodnotil pobyt pozitívne: „Bolo zaujímavé pohybovať sa tu za skorého rána, keď verejnosť ešte neprišla, a napríklad sledovať ranné kŕmenia zvierat.“

 

Minuloročné úspechy a dnešné plány

Celkovo dosahuje Slovensko v programe zaujímavé výsledky. V Trenčíne si žiaci spolu s Richardom Medalom pripomenuli viaceré z nich. V minulom roku napríklad slovenské dievčatá a chlapci získali dve druhé a dve tretie miesta v súťaži Nadácie pre environmentálne vzdelávanie. Tá sídli v Kodani. O najlepší reportérsky článok, fotografiu a videoreportáž tu súťažili reprezentanti 25 štátov z celého sveta. Mená vtedajších výhercov spolu s  víťaznými projektmi nájdeme na stránke www.mladireporteri.sk .

V každom prípade je dôležité, že v Trenčíne sme si tiež povedali aj o svojich najbližších plánoch, medzi ktoré patrí sledovanie triedenia komunálnych odpadov a ich následného spracovania, vrátane recyklácie.

 

Dospelí novinári na trenčianskom seminári

Na seminár prišla aj Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, a. s. a novinár Peter Šporer.

 

Isteže sa dosť dozviete od novinárov počas ich vystúpenia...

...ale mnohé „dopovedia“ až pri neformálnom rozhovore.

 

S. Nosálová ako inžinierka ekonómie neštudovala žurnalistiku, ale ako povedala „nerobilo mi problémy pohybovať sa pred kamerou v TA3 či v STV (dnes RTVS)“. S úsmevom si spomenula na svoje reportérske či novinárske začiatky. Pre nás si pripravila prezentáciu o komunikácii. Napríklad aj so zásadami, na ktoré treba v televízii myslieť. „Na obrazovke dobre vyzerajú pestré pastelové farby, bielej odporúčam čo najmenej,“ vysvetlila. „Pokiaľ máte trému, cítite sa neisto a napäto, skúste zaujať postoj s mierne rozkročenými nohami a do rúk si niečo zoberte, povedzme pero. Hneď to bude bezpečnejšie.“

P. Šporer v obsiahlej diskusii vysvetľoval, ako má vyzerať dobrý článok. Hovoril o jeho dĺžke, obsahu, o zložení viet, o dôležitosti obrázkov a pod. Na otázku, ako zo začiatku vnímal program Mladí reportéri pre životné prostredie, s úsmevom reagoval: „Predpokladal som, že sa stretnem s deťmi, ktoré sa môžu zaujímať o novinárčinu. Teraz mi je jasné, že pre mnohých je váš program dobrým odrazovým mostíkom pre profesiu novinára.“

S. Nosálová ho doplnila: „Každý, kto sa naučí výstižne vyjadrovať sa a prezentovať, využije to v živote, práci alebo v praxi. Bez ohľadu na to, či sa v budúcnosti stane novinárom, alebo nie.“

 

Autor: (Ema CVERENKÁROVÁ, (15 r), Gymnázium M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
V Košiciach sa bude diskutovať na tému Voda a sídla
21. novembra 2016 sa uskutoční v Košiciach seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
09.07.2020
ŠIOV pripravil v rámci týždňa odborných zručností súťaž pre malé podniky
Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) pripravil pri príležitosti Európskeho týždňa odborných zručností súťaž zameranú na malé podniky, živnostníkov a sociálne podniky, ktoré prispievajú k rozvoju komunity a ochrane životného prostredia.
viac
11.08.2022
Slovenskí Mladí reportéri pre životné prostredie opäť zožali úspechy v zahraničí
Mladí reportéri pre životné prostredie zo Slovenska sú opäť svetoví! V medzinárodnej súťaži Young Reporters for the Environment (YRE) 2022 získali v obrovskej konkurencii dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.
viac
26.04.2023
Mladí reportéri opäť pomenovali problémy životného prostredia
Aj tento rok vybrala odborná porota zložená z novinárov, fotografov a zástupcov environmentálnych organizácií víťazov národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %