Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.04.2023 04:15

Mladí reportéri opäť pomenovali problémy životného prostredia


Ilustračná snímka.


Aj tento rok vybrala odborná porota zložená z novinárov, fotografov a zástupcov environmentálnych organizácií víťazov národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie.


Tie najlepšie príspevky žiakov z celého Slovenska od 11 do 25 rokov poputujú do medzinárodného kola, ktorého sa zúčastňuje 43 krajín. Hlavnou témou aktuálneho ročníka bolo znečistenie.

Ako informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, Mladí reportéri opäť ukázali, že sú zvedaví, neboja sa hľadať riešenia a tie pretaviť do akcie. Svoje zistenia publikovali v 45 výstupoch vo forme článkov, videí a fotografií. Najlepšie práce budú reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie (YRE International Competition). Autorky a autori víťazných príspevkov si zároveň na júnovom workshope vyskúšajú novinársku prácu priamo v teréne. Povedú ich odborníci z oblasti ochrany životného prostredia, ale i skúsení žurnalisti.

Rôzne podoby znečistenia ako hlavná téma

Hlavnou témou aktuálneho ročníka súťaže bolo znečistenie v rôznych podobách, čo podľa Medalových slov reflektovali aj prihlásené práce. Medzi študentmi silne zarezonovala téma voľne pohodených ohorkov z cigariet. Vo výhernom videu s názvom Znehodnocujú pôdu a ničia krásu prírody sa jej venoval Lukas Vyhnalík spolu s Ninou Šidlíkovou. „Cením si, že študenti nielen zmapovali problém v meste, kde žijú, ale zorganizovali kampaň a prispeli tak k skutočnej zmene v podobe osadenia košov, do ktorých je možné cigaretové ohorky vhadzovať. Tým ukázali, že vedia identifikovať problém, informovať o ňom reportážnym spôsobom a nájsť riešenie, ktoré prinesie zmenu,“ hovorí porotkyňa Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK.

Obalové materiály, ale aj rastúci priemysel kvetín

Ani v tomto ročníku nechýbali zaujímavé témy. Nováčikovia zo Spojenej školy internátnej v Námestove sa vo svojej videoreportáži Povedz mi, ako balíš a ja ti poviem, kto si, venovali obalovým materiálom v školských bufetoch. Reportéri Lucia Klučárová a Gregor Šturdík z Majcichova si v článku Tajomstvo ruže, alebo ako darovať kilogramy oxidu uhličitého posvietili na emisie pochádzajúce z rastúceho priemyslu kvetín. Andrea Takáscová spolu s Oliverom Brunnerom zas v článku Šetrným čistením k zdravému telu i prostrediu hľadali ekologické varianty hygienických a čistiacich prostriedkov, ktoré denno-denne používame. Júlia Noščáková pomocou fotografie Cena za teplo priniesla do súťaže tému energetickej chudoby a alternatívnych, no neekologických palív, ktoré sú niektorí obyvatelia nútení používať. Na znečistenie vo forme vizuálneho smogu si posvietila Erika Gavalierová z Novej Dubnice s videom Balada o 65 trenčianskych bilbordoch. To zaujalo porotkyňu a manažérku programu Zelená škola, Zuzanu Gallayovú: „Veľmi ma zaujal tento príspevok, pretože okrem poukázania na problém a zmapovanie situácie prispel k riešeniu problému. A to je nesmierne dôležité.”

Slovenskí reportéri pravidelne bodujú aj na medzinárodnej úrovni

Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je certifikovaný vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE), ktorý je určený mladým ľuďom vo veku 11-25 rokov. Do programu je zapojených viac ako 275 000 reportérov zo 43 krajín z celého sveta. V posledných rokoch získali slovenskí mladí reportéri najvyššie ocenenia a Slovensko patrilo k najúspešnejším krajinám. “Teším sa, že tu máme mladú generáciu, ktorej nie je ľahostajné, v akom stave je životné prostredie a verím, že ako nás zaujali súťažné príspevky, tak zaujmú aj medzinárodnú porotu,” dodala na záver jedna z porotkýň Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Tak vnímajú svoje okolie mladí slovenskí reportéri
Prebytočná spotreba plastových fliaš, odpadky znečisťujúce životné prostredie, separovanie komunálneho odpadu či jeho následná recyklácia. Aj o túto problematiku sme sa zaujímali koncom minulého mesiaca na seminári v Trenčíne.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
11.08.2022
Slovenskí Mladí reportéri pre životné prostredie opäť zožali úspechy v zahraničí
Mladí reportéri pre životné prostredie zo Slovenska sú opäť svetoví! V medzinárodnej súťaži Young Reporters for the Environment (YRE) 2022 získali v obrovskej konkurencii dve 1. miesta, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %