Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.08.2021 04:00

Nový ročník súťaže Zelený svet


Banner.


Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.


Ako môže človek prispieť svojim životným štýlom k zdraviu a odolnosti našej planéty? Akým spôsobom má zmeniť svoje správanie, aby bol viac lokálny? K zamysleniu nad týmito otázkami vyzýva našu najmladšiu generáciu už 26. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“.

Organizátorov a vyhlasovateľov súťaže zaujíma, ako vedia svoj pohľad na túto tému pretaviť do svojich umeleckých diel. Lokálnosť  totiž v sebe zahŕňa všetko, čo je človeku prirodzené: od (zdravého) jedla, spôsobu života (komunita, vzťahy, spojenia), práce (ktorá napĺňa), vitálneho životného prostredia a podobne. Tajomstvo tohto pojmu je pritom ukryté v rozumnom využívaní miestnych zdrojov, stačí sa len zamyslieť a potom myšlienku a zmenu svojho životného štýlu v prospech udržateľného rozvoja.

Čo môžem urobiť ja pre moju udržateľnú lokálnosť? V prvom rade si nájdem, prečítam a overím informácie o pôvode výrobkov, ktoré si chcem kúpiť. Chodím pešo, na bicykli, kolobežkou. Stravujem sa vyvážene a s dôrazom na lokálnosť potravín. Jedlom neplytvám. Kupujem slovenské miestne produkty vrátane oblečenia, kozmetiky atď. Recyklujem. Kompostujem. Redukujem svoju ekologickú stopu hlavne redukciou odpadu a triedením. Šetrím energiami. Chránim a pomáham prírode napríklad výstavbou hmyzieho hotela, dažďovej záhrady, zberom dažďovej vody, výsadbou pôvodných druhov rastlín atď. Žijeme v neobvyklých časoch a teraz je príležitosť prehodnotiť naše doterajšie myslenie a konanie, otvoriť sa novým možnostiam. Tak smelo do toho!

Práce odrážajúce aktuálnu tému môžu súťažiaci zaregistrovať v predpísanom formáte do troch súťažných oblastí: 1. Výtvarná a digitálna tvorba, 2. Literárna tvorba a 3. Tvorivý pedagóg (pozor, táto kategória má svoju vlastnú tému). Podmienkou zaradenia práce do súťaže je registrácia cez online formulár a zaslanie práce s náležitosťami, ktoré nájdete v zverejnených propozíciách. Uzávierka súťaže je stanovená na 30. novembra 2021.

Viac informácii o podmienkach súťaže sa dozviete na: Zelený svet. Propozície súťaže si môžete pozrieť TU

Poslaním súťaže Zelený svet je vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. Súťažné práce by mali mať tvorivý a motivačný charakter. SAŽP požiadala o záštitu nad jubilejným ročníkom súťaže Zastúpenie Európskej komisie a Komisiu pre UNESCO na Slovensku.  

Súťaž je určená pre materské, základné, špeciálne a stredné školy v rôznych kategóriách.

Organizátor: Slovenská agentúra životného prostredia

Termín vyhlásenia súťaže: 19. augusta 2021

Termín uzávierky súťaže: 30. novembra 2021

Termín hodnotenia: December

Miesto konania výstavy: Slovenská agentúra životného prostredia, BB

Autor: (ewobox.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
12.02.2021
SAŽP spustila vo štvrtok 11. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.
viac
25.03.2021
Súťažiť o Najkrajší list je možné aj elektronicky
Už len necelé dva týždne majú mladí autori možnosť prihlásiť sa do súťaže o Najkrajší list, posledný termín je 5. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %