Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.03.2020 09:00

Je to v mojich rukách


Ilustračná snímka: (int.).


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.


Prostredníctvom jubilejnej témy „Je to v mojich rukách” vyzýva mladých ľudí a prvýkrát aj ich pedagógov, aby sa zamysleli nad aktuálnymi enviroproblémami a ich riešením a následne svojou tvorbou a aktivitami vyjadrili svoj osobný postoj k tejto téme.

Organizátori pripomínajú, že dôsledky ľudského ega, túžby po moci a prepychu zapríčiňujú dennodenné drancovanie a znečisťovanie prírody. Lesy sa menia na plantáže, ovzdušie je zamorené nadmernými emisiami, ohrozená je biodiverzita, rieky a moria sú zaplavené plastami. Za nešetrný prístup k prírode sme potrestaní extrémnymi prejavmi počasia, lokálne problémy sa menia na globálne a ovplyvňujú život na celej Zemi. Pritom stačí začať maličkosťami, zamýšľať sa nad vecami, ktoré každodenne robíme. Kvalitu životného prostredia ovplyvňuje napr. aj spotreba vody a energie, nakladanie s odpadom a mnoho iných faktorov. Stojíme na križovatke a rozhodujeme sa, akú budúcnosť chceme. Práve teraz je podľa organizátorov čas si vybrať a konať. „Je to v mojich rukách.”

Práce odrážajúce túto aktuálnu tému môžu žiaci a študenti zaregistrovať v predpísanom formáte do dvoch súťažných kategórií:

1. Kresba, maľba, grafika, kombinované techniky a komiks, animovaný film a 

2. Literárna tvorba.

3. kategória Tvorivý pedagóg je určená pre učiteľov, ktorí môžu svoju tvorivosť preukázať formou enviroaktivít na tému Odpady.

Podmienkou zaradenia práce a enviroaktivít do súťaže je registrácia cez online formulár a zaslanie prác a súťažných podkladov s náležitosťami, ktoré nájdete v zverejnených propozíciách na http://zelenysvet2020.sazp.sk/. Uzávierka súťaže je stanovená na 26. júna 2020,  jej výsledky budú zverejnené na webovej stránke súťaže a víťazné práce budú vystavené počas festivalu environmentálnych výučbových programov Šiška.

Poslaním súťaže Zelený svet je vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. Súťažné práce by mali mať tvorivý a motivačný charakter. SAŽP požiadala o záštitu nad jubilejným ročníkom súťaže Zastúpenie Európskej komisie a Komisiu pre UNESCO na Slovensku.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Mladí umelci sa môžu opäť zapojiť do súťaží Múdra príroda a Zelený svet
Čisté životné prostredie je základným predpokladom pre ľudské zdravie a duševnú pohodu. Aby to tak bolo, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života?
viac
27.10.2020
SAŽP otvorila 5. kolo súťaže pre žiakov škôl Envirospektrum
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzvala najmladšiu generáciu, aby prostredníctvom piateho kola súťaže Envirospektrum fotoaparátom opäť zaznamenala svoje udržateľné kroky i bezprostredného okolia.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
28.11.2022
Témou aktuálneho ročníka umeleckej súťaže Zelený svet je voda
Voda je život je téma v poradí už 27. ročníka umeleckej súťaže Zelený svet. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) chce aj takouto formou poukázať na to, čo sa stane, ak voda v krajine chýba. Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %