Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.06.2016 05:20

Slovenské symboly na okruhliakoch z Dunaja


Motívy na okruhliakoch majú symbolizovať kultúrne a národné bohatstvo našej krajiny.


Bratislava obdaruje delegátov 7. európskeho summitu regiónov a miest netradičnými darčekmi.


V rámci príprav na 7. európsky summit regiónov a miest v Bratislave (8. – 9. júla), ktorého hlavnou témou je voda a Dunaj ako symbol spojenia Európanov, maľujú klienti s mentálnym znevýhodnením chránenej dielne Lepší svet, n. o., slovenské motívy na dunajské okruhliaky pre účastníkov summitu. Tieto netradičné darčeky s príbehmi vrytými do kameňa majú za cieľ predstaviť Slovensko v jeho rozmanitosti a kráse.

Klienti vymaľúvajú na okruhliaky z Dunaja predkreslené motívy navrhnuté umeleckou vedúcou chránenej dielne Mgr. Art. Helenou Pohánkovou, ktorá uviedla, že maľovanie farbami na kamene má terapeutický vplyv na ľudí s mentálnym znevýhodnením, rozvíja ich kreativitu, umožňuje sebareflexiu a podporuje ich rozvoj osobnosti. „Sme radi, že v spolupráci s hlavným mestom sa nám pre účastníkov summitu podarí pripraviť darčeky, ktoré v sebe nesú nielen umelecký, ale aj ľudský odkaz spojený so Slovenskom,“ povedala.

 

 

Tieto umelecké diela sú dôkazom toho, že ľudia s mentálnym znevýhodnením majú výnimočný výtvarný talent. Okruhliaky s motívom Bratislavského hradu, Dunajskej víly, Moravianskej Venuše, Kriváňa a ďalšími slovenskými dominantami, s ktorými sa viaže osud našej krajiny, majú symbolizovať kultúrne a národné bohatstvo našej krajiny.

Predsedníctvo SR v Rade Európy je významnou udalosťou pre Slovensko aj Bratislavu, ktorá sa na pol roka stane hlavným mestom celej Európy. Summit organizuje Európsky výbor regiónov spolu s mestom Bratislava a Bratislavským samosprávnym krajom pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Autor: (kes)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %