Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.03.2023 05:00

V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.


Konkrétne výstupy zahraničných i miestnych expertov prináša konferencia, ktorá sa koná v Bratislave. Tá má byť akýmsi prvým krokom k celospoločenskej debate o reforme samosprávy na Slovensku.

"Prizvali sme expertov, aby sme získali objektívne poznatky o tom, ako by sa mala samospráva ďalej rozvíjať. Aby mohla byť lepším a silnejším pilierom demokracie v území, aby poskytovala to, čo obyvatelia najviac potrebujú a aby mohla svoje služby poskytovať lepšie," uviedla Naďa Firák Kurilová, riaditeľka odboru miestnej štátnej správy, samosprávy a zahraničných vzťahov sekcie verejnej správy MV SR.

Rezort vnútra zdôrazňuje potrebu celospoločenskej debaty o tom, ako by mohla reforma samosprávy ďalej prebiehať. Jednotlivé výstupy expertov v rámci projektu pritom neponúkajú jeden návod, ale viacero variantov riešení vrátane ich kombinácií o tom, ako by sa malo v tejto oblasti postupovať.

"Pri odporúčaniach sme sa opierali aj o existujúce penzum skúseností praxe, ktorú máme. Odporúčania navrhujú konkrétne ciele i spôsob, ako ich dosahovať. Vychádzajúc zo skúseností iných krajín a kondenzujú poznatky do slovenskej reality," priblížila Alina Tatarenko, riaditeľka divízie demokratického vládnutia Rady Európy.

Projekt podľa nej prináša nielen zhodnotenie situácie na Slovensku, ale aj možnosti na ďalší rozvoj samosprávy. Rezonuje napríklad otázka plnenia úloh, ktoré mestá a obce majú, možné spájanie či zlučovanie obcí a možné riešenie neadekvátnych kapacít na úrovni samospráv, ale tiež budovanie potenciálu, aby dokázali svoje možnosti a kompetencie naplno uplatniť.

Najdiskutovanejšiu je podľa rezortu vnútra otázka samotnej reformy územnej samosprávy a rozdrobenosť obcí. Rozpracované možnosti hovoria napríklad o dobrovoľnom zlučovaní obcí a vytváraní väčších celkov, tzv. municipalít. Zamerané sú tiež na rôzne formy ich spolupráce. "Odborníci dávajú svoje názory, ktoré nástroje sú pre naše územie lepšie. Dávajú široký návod na to, ako k tomu pristupovať a čo môžu byť benefity. Čo si z toho zoberieme a osvojíme, to je už na nás," podotkla Firák Kurilová.

Aj vďaka krízam, ktorými si aj Slovensko za ostatné tri roky prešlo, si podľa ministerstva uvedomujeme, že sa ako krajina musíme niekam posunúť a samospráva toho musí byť súčasťou. "Čakajú nás výzvy a samospráva musí a bude hrať kľúčovú úlohu," doplnila Firák Kurilová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Ministerstvo vytvorilo mechanizmus pre efektívnejší progres vo verejnej správe
Lepšia koordinácia medzi rezortmi, kvalitnejšie nastavenie procesov a systémov a zabránenie ich duplicity či zabezpečenie bezproblémového kolovania žiadosti ako takej po úradoch bez nutnosti prítomnosti občana.
viac
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %