Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.11.2020 08:45

B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov


Ilustračná snímka: (sala.sk).


Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.


Uviedol to počas týždňa v pléne NR SR v rámci hodiny otázok. Zdôraznil, že mládežnícke parlamenty boli aj sú dôležitým nástrojom participácie mladých ľudí pri verejných veciach na lokálnej úrovni. Skonštatoval, že vznikajú vo viacerých mestách a rezort chce pokračovať v ich podpore.     

„Momentálne definujeme všetky dotácie a formu podpory, ktorá má byť a snažíme sa tam vsunúť nové veci, čo sa týka aj covid-podpory, aj podpory žiackych rád a mládežníckych parlamentov, na ktoré by mali byť vyčlenené samostatné finančné objemy,” uviedol v súvislosti s pripravovanou stratégiou pre mládež. Poznamenal, že objem financií stanovený v minulom roku na podporu týchto organizácií bude zrejme okresaný aj vzhľadom na situáciu v krajine. Preto sa budú podľa jeho slov snažiť vyčleniť ostatné finančné prostriedky na ich podporu v rámci rozpočtu rezortu. Minister doplnil, že do diskusie bude prizývaný aj Národný mládežnícky parlament.      

Na otázku poslanca Tomáša Šudíka, či mládežnícke parlamenty neplánuje zakotviť aj do zákona o obecnom zriadení, odpovedal, že sa o to v minulosti pokúšali, ale nebola na tom potrebná zhoda. „Zmena legislatívy si vyžaduje dohodu viacerých subjektov a tá dohoda vtedy nebola,” povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2019
Rada mládeže Slovenska hľadá zástupcov SR na medzinárodné konferencie
Na medzinárodných konferenciách Európskeho dialógu s mládežou by mal zaznieť aj názor prezentujúci postoj slovenskej mládeže. Rada mládeže Slovenska (RmS) preto hľadá hlasy zo Slovenska, zástupcov SR na medzinárodných konferenciách, ktoré sa uskutočnia v najbližších 18 mesiacoch.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
07.10.2020
Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy
Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %