Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2019 05:05

SK8: Kraje chcú rozšíriť kompetencie kontrol v sociálnych zariadeniach


Predstavitelia ôsmich vyšších územných celkov (VÚC) - SK8. Snímka: (tasr).


Predstavitelia ôsmich vyšších územných celkov (VÚC) po piatkovom rokovaní združenia SK8 v Trnave vyšli s požiadavkou na posilnenie pozície krajov pri novom operačnom programe regionálneho rozvoja na roky 2021 - 2027.


Požadujú aj zmenu zákona na rozšírenie kompetencií pri kontrolách v sociálnych zariadeniach i na vznik zákona o kultúrno-kreatívnych centrách. Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič informoval, že združenie rozhodlo aj o kreovaní dočasnej pracovnej skupiny pre riešenie financovania miestnych akčných skupín (MAS).       

SK8 sa na podnet predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu obráti na ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera (Smer-SD) a chce iniciovať zmenu zákona o sociálnych službách. Mala by rozšíriť kompetencie na vykonávanie kontrol v zariadeniach sociálnych služieb neverejných poskytovateľov. Zámerom je do kontroly začleniť popri krajoch aj mestá a obce, ktoré, ako dodal Droba, najlepšie poznajú reálie, vedia, aký poskytovateľ u nich pracuje. „Vyvíjame túto iniciatívu, keďže v poslednom čase sa vyskytlo niekoľko alarmujúcich prípadov, a to predovšetkým u neverejných poskytovateľov, “ uviedol Droba.       

Viskupič informoval o zhode členov SK8 obrátiť sa na ministerstvo školstva so žiadosťou rešpektovania rozhodnutí VÚC pri určovaní počtu žiakov v prvých triedach jednotlivých učebných a študijných odborov na stredných školách. „Aby VÚC mohli za celý proces plánovania výkonov prevziať zodpovednosť, je potrebné, aby ministerstvo rešpektovalo ich rozhodnutia,“ dodal Viskupič.       

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský vyšiel s návrhom vzniku pracovnej skupiny, ktorá by rokovala s ministerstvom pôdohospodárstva ako riadiacim orgánom, a prípadne aj bankami, o financovaní miestnych akčných skupín (MAS). Dobrovoľné združenia obcí sú podľa jeho slov významným nositeľom myšlienok v regiónoch a takisto zaujímavým zdrojom investícií. Aktuálne však už nemajú zabezpečené financovanie a je ohrozený ich existenčný potenciál. Na Slovensku je viac ako 100 MAS, v PSK z toho funguje 23.      

 SK8 sa zaoberalo aj návrhom zákona o kultúrno-kreatívnych centrách. „Potenciál kreatívneho priemyslu je veľký, predpokladá však spojenie viacero subjektov, pre ktoré dnes nie je legislatívna podpora. Zámerom je, aby VÚC mohli zriaďovať centrá na vytvorenie platformy pre spoluprácu medzi občianskymi združeniami, neziskovým sektorom a miestnou samosprávou,“ uviedol predseda SK8.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2018
Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.
viac
08.10.2020
ZMOS požaduje prevod pozemkov pre samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje pri novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, aby bolo samosprávam umožnené získať pozemky štátu pre konkrétnu investičnú výstavbu.
viac
16.12.2020
Novinka pri výstavbe bytov: obce „zarobia“ na spolupráci so sociálnymi podnikmi
Obce a mestá, ktoré výstavbu nájomných bytov zveria sociálnym podnikom dostanú vyššiu dotáciu od štátu. Zmenu zákona schválil parlament s účinnosťou od 1. januára 2021.
viac
13.05.2021
Spolupráca GP SR a ÚVO bude kľúčová pre dôslednú kontrolu míňania peňazí z EÚ
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po prvý raz od nástupu do funkcie stretol s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu a nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %