Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
25.09.2024 09:55

SAŽP: Európsky týždeň mobility vyvrcholil dňom bez áut


Ilustračná snímka, zdroj: FB


Celoeurópska kampaň za udržateľnú mestskú mobilitu s názvom Európsky týždeň mobility (ETM) vyvrcholila v nedeľu (22. 9.) dňom bez áut. Do tohtoročnej kampane sa na Slovensku zapojilo 67 samospráv a 42 inštitúcií, témou ročníka bol verejný priestor.


Informoval o tom manažér pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Roman Lebeda.

Téma tohtoročnej celoeurópskej kampane mala upriamiť pozornosť na zlepšenie kvality života v mestách a podporu infraštruktúry zameranej na ľudí. Posledný deň kampane, ktorý sa nazýva Deň bez áut, niektoré samosprávy využili na uzavretie ulíc pre autá a umožnili verejnosti zažiť verejný priestor iným spôsobom.         

Do ETM sa na Slovensku tento rok zapojilo takmer 70 samospráv a viac ako 40 inštitúcií. "Zamestnanci vymenili autá za bicykle, rodičia nechali doma autá a sprevádzali skupiny detí na ich ceste do školy. Niektoré samosprávy okrem cyklojázd, vzdelávania a workshopov zasiahli do dopravy aj výraznejšie a uzavreli niektoré ulice pre dopravu a sprístupnili ich iba chodcom a cyklistom," priblížil Lebeda.         

Samosprávy a inštitúcie, ktoré sa do celoeurópskej kampane zapojili, boli zaradené aj do národnej súťaže o Cenu ETM. Výsledky súťaže budú vyhlásené 22. októbra v Banskej Bystrici. "Chceme ich takto odmeniť za to, že vytvárajú podmienky pre udržateľnú mobilitu a lepšie životné prostredie. Rovnako inšpirujú ostatné samosprávy, aby sa vybrali cestou čistej mobility," uviedol generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %