Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.06.2020 12:00

Samosprávy preferujú automatizovaný systém doručovania rozhodnutí


Ilustračná snímka.


Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky, avšak necelá polovica vyhotovuje elektronické úradné dokumenty. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.


Takmer polovica vyhotovuje EÚD

Na otázku: „Vyhotovuje Vaša samospráva elektronické úradné dokumenty (EÚD)?“, odpovedalo 18,1 % - áno, vyhotovujeme všetky. Len niektoré elektronické úradné dokumenty vyhotovuje 30,6 %. Tieto dokumenty podľa prieskumu nevyhotovuje 21,5 % samospráv, ďalších 25,9 % ich nevyhotovuje, ale pracuje na tom. Na otázku nevedelo odpovedať 5,9 % respondentov.

Automatizovaný systém odosielania

Posielanie elektronický úradných dokumentov je možné viacerými formami. Z prieskumu ZMOS vyplýva, že 40,5 % samospráv zasiela vytvorené elektronické dokumenty automatizovane. Napríklad vyrúbenie rozhodnutia o dani z nehnuteľností automaticky odosielajú platcovi. Manuálne to realizuje 36,7 % samospráv a poloautomatizovane, čo znamená, že jednotlivé rozhodnutia sú nahraté do elektronickej registratúry a následne manuálne odoslané, využíva 25,9 % miest a obcí. Na túto otázku nevedelo odpovedať 12,8 %  respondentov. Súčet pri odpovediach prevyšuje úroveň 100 %, nakoľko bolo možnosť viacerých alternatívnych odpovedí. 

Rôzne spôsoby doručenia

Z prieskumu vyplýva, že v prípade 67,3 % samospráv sú zavedené také systémy, ktoré umožňujú elektronický a zároveň aj listinný spôsob doručenia dokumentov. V prípade 11,3 % samospráv systém umožňuje iba jeden spôsob ich doručenia. Celkovo 11,7 % respondentov uviedlo, že pracujú na tom, aby ich systém umožňoval obe formy doručenia dokumentov. Na otázku nevedelo odpovedať 9,7 % oslovených.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 16. apríla 2020 do 29. mája 2020 na vzorke 499 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
16.06.2020
Väčšina samospráv komunikuje elektronicky
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
28.07.2020
Papierová agenda je v útlme
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo ďalší prieskum, ktorý ukazuje, že spracovanie agendy iba v papierovej podobe sa postupne dostáva do útlmu a je nahradené viacerými elektronickými spôsobmi.
viac
11.09.2020
ZMOS skúma vybrané parametre bezpečnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálne sa sústredilo na vybrané parametre bezpečnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %