Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.06.2020 08:05

Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu


Ilustračná snímka.


Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.


Osobné stretnutia v útlme

Z prieskumu ZMOS vyplýva, že počas núdzového stavu osobný spôsob komunikácie občanov s pracovníkmi mestských a obecných úradov nepreferovalo 77,9 % samospráv. Až 98,3 % z nich preferovalo komunikáciu prostredníctvom emailov a 97,7 % by pred osobnou a emailovou komunikáciou uprednostnilo telefonickú. Do škály odpovedí bola zaradená aj komunikácia prostredníctvom telekonferenčných nástrojov ako Skype, MS Teams a iné. Tento spôsob komunikácie v danom čase preferovalo 8,9 % opýtaných. Respondenti mohli pri odpovedi uviesť viacero alternatívnych možností, vo vzťahu k tomu, ktorý spôsob komunikácie samosprávy v danom období uprednostňovali.

Homeoffice bol využívaný

Vzhľadom na vtedajšiu epidemiologickú situáciu samosprávy, pre zníženie počtu kontaktov zamestnancov úradov s občanmi samospráv, pre svojich zamestnancov uprednostňovali prácu z domu. Celkovo homeoffice preferovalo 50,2 % opýtaných. Možnosť práce z domu skôr nepreferovalo 24,5 % samospráv, vôbec to nepreferovalo 17,8 % a nevedelo sa vyjadriť 7,8 % respondentov.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 16. apríla 2020 do 29. mája 2020 na vzorke 499 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
ZMOS skúma elektronickú komunikáciu v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v ďalších prieskumoch. Aktuálne začína ďalší prieskum smerovaný medzi primátorov a starostov.
viac
01.06.2020
ZMOS skúma informovanosť samospráv v čase COVID-19
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo s ďalším prieskumom. Okrem spôsobov spracovávania agendy informačnými systémami sa sústredí na to, akým spôsobom boli samosprávy informované v čase mimoriadnej situácie kvôli COVID-19.
viac
24.07.2020
Odkaz pre starostu – ktoré samosprávy boli úspešné?
Medzi ocenenými miestnymi samosprávami iniciatívy Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť „Odkaz pre starostu“ sú aj naši členovia. Ocenenia za riešene podnetov a komunikáciu s občanmi získala Žilina, Púchov, Prievidza, Dubnica nad Váhom, Bratislava-Vajnory, Ivanka pri Dunaji a Vajnory.
viac
11.09.2020
ZMOS skúma vybrané parametre bezpečnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálne sa sústredilo na vybrané parametre bezpečnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %