Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.07.2020 09:00

Odkaz pre starostu – ktoré samosprávy boli úspešné?


Ilustračná snímka.


Medzi ocenenými miestnymi samosprávami iniciatívy Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť „Odkaz pre starostu“ sú aj naši členovia. Ocenenia za riešene podnetov a komunikáciu s občanmi získala Žilina, Púchov, Prievidza, Dubnica nad Váhom, Bratislava-Vajnory, Ivanka pri Dunaji a Vajnory.


Odkaz pre starostu vyhodnotil úspešnosť miest a obcí za uplynulý rok. Desiatim samosprávam odovzdal ocenenie Zlaté vedro.

Odkaz pre starostu sa v roku 2019 výrazne rozšíril o nové mestá a obce – pribudlo ich 25 a dnes ho už využíva viac ako 150 samospráv. Za uplynulý rok v nich obyvatelia nahlásili spolu 18 655 podnetov na zlepšenie verejného priestoru, čo je o 7 tisíc viac ako v roku 2018. Samosprávy vyriešili 7780 z nich, ďalších 7311 je stále v riešení a 1976 podnetov ostáva zatiaľ neriešených. Najčastejšie nahlasované problémy sa týkajú ciest a chodníkov, nasledované zeleňou a životným prostredím. Odkaz predstavil vďaka podpore z Operačného programu Efektívna verejná správa aj nové mobilné aplikácie pre používateľov a systém správy podnetov a úloh pre samosprávy, ktorý umožňuje riešiť podnety od občanov efektívnejšie, pod názvom Odkaz pre starostu PRO

Kompletné výsledky pre všetky samosprávy si môžete pozrieť TU.

Odkaz pre starostu vytvorila v roku 2010 mimovládna organizácia Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť. Pomocou internetovej stránky a mobilnej aplikácie umožňuje obyvateľom samospráv nahlasovať rôzne typy nedostatkov, ktoré ich vo verejnom priestore obce či mesta trápia a môžu tak komunikovať o ich riešení priamo so samosprávou.

Odkaz pre starostu pôvodne začal pôsobiť v Bratislave a jej mestských častiach, dnes ho využíva viac ako 150 samospráv. Počas desiatich rokov sa na Odkaze pre starostu vyriešilo viac ako 40-tisíc podnetov od občanov a v súčasnosti ho využíva viac ako 31-tisíc užívateľov

Viac informácií sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2020
Mestá a obce chcú informovať obyvateľov o opatreniach proti koronavírusu
Martin Kollárik z Inštitútu SGI, ktorý sa venuje výskumu v oblasti samosprávy a vedie portál Odkaz pre starostu, odpovedá na otázky, ako je táto služba užitočná v momentálnom krízovom období aj mimo neho.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
15.06.2020
Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu
Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.
viac
22.12.2021
ZMOS: Rok dôležitých analýz
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka vypracovalo 10 analýz, ktoré detailne mapujú rôzne problematiky a nechýbajú v nich ani návrhy riešení s pozitívnymi dopadmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %