Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2019 11:25

S komunitným kompostoviskom by mal súhlasiť majiteľ pozemku i domácnosti


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-Portal.sk


Pred zriadením komunitného kompostoviska je vhodné získať súhlas vlastníka pozemku, kde bude kompostovisko stáť. Súhlasiť by mala aj nadpolovičná väčšina domácností, ktorých sa zriadenie kompostoviska bezprostredne dotýka.


Predísť tak možno prípadným problémom v budúcnosti, radí Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré k problematike vydalo aj leták.       

Dôležité je tiež zvážiť vhodné umiestnenie kompostoviska. Nemalo by tvoriť prekážku na ceste ani byť v bezprostrednej blízkosti detských ihrísk a športovísk. Nevhodnými miestami na kompostovisko sú tiež ochranné pásma vodného zdroja i zaplavené a zamokrené pozemky.       

Občania by mali myslieť aj na zabezpečenie kompostoviska pred hlodavcami či inými zvieratami. Hrozbou sú tiež vandali, pripomína ďalej ministerstvo.       

Podľa envirorezortu je vhodné určiť si človeka, ktorý bude za kompostovanie zodpovedný. "Uzamknutím kompostéra zabránime vhadzovať biologický odpad nevyškoleným osobám," radí ministerstvo.       

Ak komunitné kompostovanie reguluje miestne Všeobecne záväzné nariadenie o komunálnom odpade a drobnom stavebnom odpade (VZN), rezort odporúča riadiť sa týmto ustanovením.       

Komunitné kompostovanie vykonáva skupina ľudí alebo domácností s cieľom spoločne kompostovať vlastné biologické odpady. Podľa rezortu ide o výborný a jednoduchý spôsob, ako eliminovať odpad. Vhodný je pre obyvateľov, ktorí majú malé záhrady alebo žijú v bytových domoch. Ako uvádza ministerstvo, okrem zníženia odpadu je výhodou aj získanie kvalitného hnojiva.      

Komunitne kompostovanie TU

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
07.04.2020
V Petržalke by mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská
V bratislavskej Petržalke by v budúcnosti mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská. V minulosti boli v rámci mestského pilotného projektu zriadené napríklad na Furdekovej či Starhradskej ulici, v ďalšej plánovanej etape by sa ich počet mal zvýšiť.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
15.02.2024
MŽP súhlasí s vybudovaním zariadenia na recyklovanie odpadu v Horovciach
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s vybudovaním zariadenia na spracovanie odpadov v Horovciach v okrese Michalovce. V rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vydalo záverečné stanovisko. Vyplýva to zo zverejnenej dokumentácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %