Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.02.2024 04:00

MŽP súhlasí s vybudovaním zariadenia na recyklovanie odpadu v Horovciach


Ilustračná snímka, zdroj: enviroportal


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s vybudovaním zariadenia na spracovanie odpadov v Horovciach v okrese Michalovce. V rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vydalo záverečné stanovisko. Vyplýva to zo zverejnenej dokumentácie.


Envirorezort odobril zámer spoločnosti Bioelektra Horovce na realizáciu zariadenia na materiálové zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov na báze nespaľovacej technológie. Predpokladom je dodržanie príslušných platných právnych predpisov a splnenie podmienok a realizácie opatrení uvedených v záverečnom stanovisku zo 12. februára.         

V posudzovaných materiáloch k projektu firma uvádza, že "podstatou technologického procesu je autoklávovanie (fyzikálna sterilizácia) odpadu pred jeho následným automatickým triedením, vďaka čomu je odpad suchý, dekontaminovaný, bezpečný, bez emisií, zápachu a jeho triedenie je veľmi efektívne." Tento proces eliminuje všetky mikroorganizmy a transformuje biologicky rozložiteľný odpad. Viac ako 90 percent odpadu sa recykluje, zatiaľ čo menej ako desať percent končí na skládkach, čo zvyšuje efektivitu oproti existujúcim zariadeniam.         

Navrhované zariadenie na zhodnocovanie odpadov sa má nachádzať na hranici okresov Michalovce a Trebišov. Na zamýšľanej parcele je existujúca, ale neskolaudovaná obecná skládka tuhého komunálneho odpadu z 90. rokov. V časti parcely sú už vybudované niektoré objekty a infraštruktúra, ktoré sa využijú pre potreby nového zariadenia. Zámer do procesu EIA predložila spoločnosť ešte v roku 2021, náklady na realizáciu projektu odhadovali vtedy na desiatky miliónov eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %