Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.07.2023 01:30

Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania


Snímka zdroj: (FB / TANAP).


Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.


Správca zálohového systému totiž na tomto mieste osadil prvú špeciálne otestovanú zbernú nádobu a v krátkom čase pribudnú aj v ďalších národných parkoch.

Ako informuje Ministerstvo životného prostredia SR na svojej stránke, správy národných parkov hodnotia systém zálohovania aj jeho vplyv na znižovanie voľne pohodeného odpadu v prírode veľmi pozitívne. „Zhodujú sa, že pri čistení riek a ich okolia tvorili plastové obaly viac než polovicu odpadu. Od zavedenia zálohovania však zaznamenávajú výrazný pokles litteringu,” uvádza envirorezort. Návštevníci národných parkov tak môžu vrátením zálohovaného obalu do špeciálnej zbernej nádoby podporiť konkrétny národný park a prispieť tak k obnove a ochrane prírodného dedičstva Slovenska.

Premiéra na Hrebienku

Zálohovanie popri šetrení prírodných zdrojov pomáha aj v boji proti voľne pohodenému odpadu v prírode. Tento projekt podľa kompetentných vznikol nielen ako rozšírenie zberných miest, ale aj na podporu eliminácie litteringu. „V rámci tohto projektu budú na území parkov postupne osádzané špeciálne zberné nádoby na zálohované obaly od nápojov. Prvú takúto zbernú nádobu sa podarilo osadiť v Tatranskom národnom parku na Hrebienku vo Vysokých Tatrách,” priblížil envirorezort. „Aj prostredníctvom iniciatívy Vezmi si ma! a behaviorálnych projektov už dlhodobo venujeme pozornosť práve voľne pohodenému odpadu v prírode. Nejedno čistenie prírody nám ukázalo, aké obrovské množstvo odpadu sa v nej nachádza. Každý pozitívny krok na zníženie litteringu je na mieste a veríme, že pomôže eliminovať množstvo odpadu v našej krásnej prírode,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa venuje aj vzdelávaniu v oblasti triedenia. „V roku 2022 sa vyzbieralo viac ako 820 miliónov nápojových obalov prostredníctvom takmer 3000 odberných miest. Od začiatku zálohovania toto číslo presiahlo hranicu 1,3 miliardy nápojových obalov. Dnes pribúdajú ďalšie odberné miesta v netradičných lokalitách. Trochu paradoxne. Kým pri spúšťaní zálohovania bolo cieľom vytlačiť prázdne fľaše a plechovky aj z národných parkov, dnes dávame možnosť návštevníkom ich v národnom parku nechať a ešte tak prispieť k aktivitám správy,“ podotkol minister životného prostredia Milan Chrenko.

Pripravujú aj ďalšie projekty

Slováci si už zvykli zálohovať, čo potvrdzujú samotné čísla vyzbieraných nápojových obalov. V národných parkoch vyberali miesta na umiestnenie nádob podľa toho, kde sa pohybuje najviac návštevníkov. „Tešíme sa zodpovednému prístupu obyvateľov Slovenska k projektu zálohovania. Touto aktivitou chceme eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov. Správcovia parkov sami určili miesta s vysokou frekvenciou pohybu návštevníkov, na ktoré postupne umiestnime zberné nádoby,“ uviedol Marián Áč, riaditeľ Správcu zálohového systému, n.o., s tým, že v pláne majú aj ďalší projekt, ktorý prispeje k čistejšiemu a krajšiemu Slovensku.

Špeciálne nádoby testovali v ZOO

Špeciálne zberné nádoby boli podľa Správcu zálohového systému vyrobené tak, aby odolali prípadným útokom medveďov. Ich funkčnosť otestovali v ZOO Bojnice v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého napríklad aj tak, že kryt potrela ošetrovateľka medom, aby prilákala medvede. „Medvede testovali betónový kryt, ktorý je špeciálne navrhnutý proti tomu, aby doň vnikli. Má 500 kilogramov, ide o betónový odliatok s kovovými dverami. Dovnútra sa následne vkladajú odpadové nádoby," uviedol obchodný zástupca Elkoplast Slovakia Marián Melicher.

Záloh ostáva príspevkom pre park

„Návštevník sa vhodením nápojového obalu do týchto zberných nádob vzdáva zálohu a daruje ho na obnovu konkrétneho národného parku. Správy jednotlivých parkov by sa mali o špeciálne nádoby starať a pravidelne ich vyprázdňovať,” vysvetľuje ministerstvo a zároveň dodáva, že nádoby by mali byť dostupné pre turistov v blízkosti turistických ciest, ale aj pre pracovníkov, ktorí budú vyzbierané obaly zvážať. „Od prvej chvíle vítame možnosť osadenia týchto špeciálnych zberných nádob na území Tatranského národného parku. Ako najstarší národný park na Slovensku musel v posledných rokoch čeliť viacerým výzvam a je pre nás úplne prirodzené, že aj takouto formou prispejeme k ochrane vzácneho prírodného dedičstva,“ uviedol Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
06.04.2023
V národných parkoch by mohli byť špeciálne nádoby na zálohované obaly
V národných parkoch by mohli byť umiestnené špeciálne nádoby na zálohované nápojové obaly. Nemá ísť o klasické zálohomaty.
viac
23.08.2023
V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované obaly
V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované fľaše a plechovky. Odovzdaním obalu do takejto nádoby sa návštevníci vzdajú nároku na 0,15-centovú zálohu a venujú ho tak národnému parku, v ktorom sa nachádzajú. Informoval o tom Správca zálohového systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %