Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.04.2023 10:35

V národných parkoch by mohli byť špeciálne nádoby na zálohované obaly


Ilustračná snímka.


V národných parkoch by mohli byť umiestnené špeciálne nádoby na zálohované nápojové obaly. Nemá ísť o klasické zálohomaty.


Zálohy za obal sa tak návštevník vzdá a daruje ju na obnovu konkrétneho národného parku. Uviedla to marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Záujem o spoluprácu doposiaľ prejavili národné parky Muránska planina, Slovenský raj, Veľká Fatra či Vysoké a Nízke Tatry. Možnosť vrátiť zálohovaný obal by mala byť dostupná v lete. "Správcovia národných parkov vyšpecifikujú miesta, kde dochádza k vysokej frekvencii pohybu návštevníkov. Správca zálohového systému zabezpečí nádoby a pravidelný odvoz vyzbieraných zálohovaných obalov," priblížila Farka.

Správcovia jednotlivých parkov sa budú podľa nej o špeciálne nádoby starať a pravidelne ich vyprázdňovať. Zisk z vyzbieraných zálohovaných obalov poputuje na obnovu konkrétneho národného parku. "Návštevník tak získava príležitosť nielen zabrániť litteringu (voľne pohodenému odpadu), ale aj prispieť na rozvoj navštíveného národného parku," skonštatovala Farka.

Aktuálne prebieha nastavenie spolupráce medzi Správcom zálohového systému a národnými parkami. Farka tvrdí, že je to v štádiu riešenia a snahy nastaviť čo najoptimálnejšie odber zálohovaných obalov. "Je veľmi dôležité, aby naše lesy a príroda ostala čistá," poznamenala.

Na Slovensku sa zálohujú všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2021
Ovplyvní zavedenie zálohového systému infraštruktúru zberných nádob v obciach?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
23.08.2023
V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované obaly
V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované fľaše a plechovky. Odovzdaním obalu do takejto nádoby sa návštevníci vzdajú nároku na 0,15-centovú zálohu a venujú ho tak národnému parku, v ktorom sa nachádzajú. Informoval o tom Správca zálohového systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %