Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
23.08.2023 10:35

V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované obaly


Ilustračná snímka.


V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované fľaše a plechovky. Odovzdaním obalu do takejto nádoby sa návštevníci vzdajú nároku na 0,15-centovú zálohu a venujú ho tak národnému parku, v ktorom sa nachádzajú. Informoval o tom Správca zálohového systému.


"Nádoby, prostredníctvom ktorých môžu návštevníci podporiť obnovu národných parkov boli nainštalované v Tatrách, Nízkych Tatrách, Pieninách, Poloninách, Slovenskom raji, Slovenskom krase a vo Veľkej Fatre," priblížil správca.

Nádoby sú inštalované na miestach, ktoré identifikovali jednotlivé správy národných parkov. Pre zabezpečenie ich efektívneho využitia ich strategicky umiestnili na miestach s vysokou frekvenciou pohybu návštevníkov.

"V rámci snahy zvýšiť účasť návštevníkov, vrátane tých zo zahraničia, sa pripravuje jednoduchá informačná kampaň. Jej cieľom bude zvýšiť povedomie najmä medzi zahraničnými turistami o tom, že majú možnosť vrátiť alebo venovať svoje zálohované obaly," uviedol správca.

Inštalácia nových zberných nádob je v spolupráci so správami jednotlivých národných parkov kľúčovým opatrením na zmiernenie problému voľne pohodeného odpadu. Ide zároveň o súčasť aktívnej podpory rozvoja, ochrany a udržiavania čistoty v nich.

"Teší nás zapojenie národných parkov do tejto iniciatívy a v neposlednom rade podpora tejto myšlienky zo strany návštevníkov. Veríme, že týmto krokom sme bližšie k čistejšiemu Slovensku," povedal riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Správca nechal do národných parkov vyrobiť špeciálne zberné nádoby, aby odolali prípadným útokom medveďov. Otestovali ich v bojnickej zoo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2021
Ovplyvní zavedenie zálohového systému infraštruktúru zberných nádob v obciach?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
06.04.2023
V národných parkoch by mohli byť špeciálne nádoby na zálohované obaly
V národných parkoch by mohli byť umiestnené špeciálne nádoby na zálohované nápojové obaly. Nemá ísť o klasické zálohomaty.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %