Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.05.2020 01:40

Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí


Rybár riečny (Sterna hirundo).


Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.


Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát, keďže takéto ostrovy u nás doposiaľ neboli.

„Rybár riečny je vzácny druh vtáka, ktorý rád hniezdi na mokradiach a ostrovoch, najlepšie bez vegetácie. Preto má plávajúci ostrov štrkový povrch. Pripomína pôvodné ostrovy, ktoré sa dávnejšie vytvárali okolo Váhu alebo Dunaja, kde tieto vtáky hniezdili,” vysvetlil Demko.

Rybáre riečne pravidelne hniezdia na Vtáčom ostrove pri rekreačnej časti Oravskej priehrady. Tento ostrov však nedosahuje potrebnú výšku a pri povodniach ho zvykne zaplaviť voda, pričom dochádza k vyplaveniu hniezdisk. Plávajúce ostrovy majú rybárom poskytnúť bezpečné útočisko, pretože kopírujú hladinu priehrady. „Jeden ostrov stojí okolo 14 000 eur, robili sme tri, takže to vyšlo okolo 42 000 eur. Financie nám poskytli Európska komisia a ministerstvo životného prostredia,” doplnil Demko.

Plávajúci ostrov je podľa Demka vyrobený z betónových prefabrikátov, vnútri je polystyrén, ktorý ho nadľahčuje. Povrch má asi 20 štvorcových metrov. Ostrov má pohyblivé ukotvenie, je hviezdicovitého tvaru a dizajnovali ho v spolupráci s ornitológmi. „Súčasná situácia s krízou nám trošku posunula realizáciu, rybáre preto už vo väčšine prípadov hniezdia. Stále sa tu však potulujú nehniezdiace páry. Uvidíme, možno nejaké páry zahniezdia aj tento rok. Na budúci rok očakávame, že by to mohlo byť vo väčšom rozsahu,” poznamenal riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko.

Ostrovy na priehradu umiestnili v rámci projektu LIFE "Obnova mokradí a ochrana vtákov v chránených vtáčích územiach Poiplie, Horná Orava a Senianske rybníky na Slovensku".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Aj tento rok ožije Lido novou architektúrou
Po roku sa vrátia na piešťanský ostrov Lido na Váhu mladí tvorcovia, aby originálnym mobiliárom vytvorili lepšie podmienky na oddych návštevníkov v prírodnom prostredí.
viac
14.04.2020
Na Oravskej priehrade historicky prvýkrát zahniezdila hus divá
Historicky prvýkrát zahniezdila tento rok na Vtáčom ostrove na Oravskej priehrade v Námestove hus divá. Podľa ornitológov je to v horskom oravskom prostredí rarita.
viac
27.04.2020
Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého
Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %